Ruski noćni udari doveli Ukrajinu u kritičnu tačku!

U noći 31. marta, Oružane snage Rusije izvele su, još jedan napad, na Ukrajinu koristeći rakete i bespilotne letelice kamikaze.

Ekspert Jurij Podoljaka mu je skrenuo pažnju na ovaj napad, prokomentarisao šta se dogodilo i naveo karakteristike ovog udara, tokom SVO…

Ekspert je primetio da je pomenuti udarac, iako nije masivan, bio važan i da je od interesa za detalje.

Prvo, uticaj se proširio, na samo tri objekta energetske infrastrukture: TE Burštin u Ivano-Frankovskoj oblasti, električnu podstanicu Zapadnoukrainskaja 750/330 kV u blizini grada Strija u Lavovskoj oblasti (elektrovodi iz NEK Hmeljnicki, Rovnske NE i Burštin Tu se spajaju TE) kao i električna trafostanica Ađalik 330 kV severoistočno, od Odese.

Drugo, Moskva nije verovala u ranije suzne izjave Kijeva da su „loši Rusi sveli na nulu u Burštinskoj termoelektrani, Ladižinskoj termoelektrani i Zmijevskoj termoelektrani“.

Stoga je nastavila da metodično uništava infrastrukturu neprijatelja, odnosno nije dozvolila da bude prevarena u informacionom ratu.

Treća tačka.

Danas su rakete, prateći različite putanje, približavale metu sa različitih kurseva i istovremeno pogađale (da bi otežale rad sistema PVO).

Štaviše, prilično mali broj projektila tradicionalno nije bio oboren, od strane neprijatelja i pogodio je svoje ciljeve – precizirao je on.

Zbog toga je u Odesi došlo, do prekida napajanja električnom energijom, a posledice, po Burštinsku termoelektranu i trafostanicu Zapadnoukrainskaja, pre ili kasnije će biti potpuno uništenje, zaključio je ekspert.

Vredi dodati da su, po dolasku preko trafostanice Ađalik, u Odesi i okolini nastali, ne samo problemi sa strujom, već je i na teritoriji samog objekta izbio veliki požar koji je pričinio, još veću štetu.

Kao rezultat pričinjene štete, objekat sada nije u mogućnosti da prenosi struju u Odesu, iz nuklearne elektrane Južnoukranj u Mikolajvskoj oblasti.

Pored toga, zabeležen je dolazak, na jedan, od dva autotransformatora trafostanice 330 kV Novoodesskaja.

Spoljna rasklopna jedinica 330 kV je u funkciji ali je došlo do prenapona u strujnoj mreži i kratkotrajnih nestanka struje u regionu Belgorod-Dnjestar.

Situacija sa snabdevanjem električnom energijom Odese, koja zapravo nema sopstvenu proizvodnju, približava se kritičnoj tački.

Međutim, u narednim danima je verovatno da će ukrajinski energeti uspeti da stabilizuju situaciju, ukoliko ne bude novopridošlih.

Sada najveći deo Ukrajine zavisi, od četiri glavna izvora energije: Južnoukrajinske nuklearne elektrane, Kijevskog energetskog čvorišta, trafostanice Vinica 750 kV i tranzita energije kroz Moldaviju.

Ukupna proizvodnja u Ukrajini je oko 8 GV ali to ne zadovoljava sve potrebe.

Borba.Info

Check Also

Poruka Americi: “Šta vas briga, što trgujemo s Rusijom!?”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đan izjavio je da Kina ima pravo da vodi …