Evropi hitno potreban novi NATO, bez SAD! – Orban

EU radi po nalogu Vašingtona, jer „poslednju reč imaju Amerikanci“, smatra mađarski premijer.

Evropi je potreban sopstveni vojni blok, bez američkog uticaja, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za švajcarski magazin Weltvoche u četvrtak.

Političar je optužio SAD da uvlače Evropu u sukob, koji se ne može pobediti i da rizikuju globalni rat.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Rešenje bi bio evropski NATO“, rekao je Orban, tvrdeći da je želja Amerike za daljim širenjem svog uticaja, ono što je dovelo do trenutnih tenzija između Zapada i Rusije.

Moskva je zabrinuta, zbog širenja NATO-a dalje na istok u Ukrajinu i Gruziju, izjavio je Orban, pozivajući se na svoj razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko nedelja, pre izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva krajem februara 2022.

„Putin mi je rekao da je njegov problem, sa američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumuniji i mogućim širenjem NATO-a u Ukrajini i Gruziji“, rekao je Orban švajcarskim medijima, napominjući da je ruski lider zabrinut, zbog toga, što SAD potencijalno raspoređuju svoje oružje na ove zemlje, kao dobro.

Prema rečima mađarskog premijera, to je bio jedan od osnovnih razloga za sukob u Ukrajini. „Razumem šta je Putin rekao. Ne prihvatam, to što je uradio”, objasnio je Orban.

On je insistirao na tome da Mađarska treba da ostane podalje od sukoba ali je dodao da je Budimpešta bila podvrgnuta „stalnom pritisku“, jer druge zapadne zemlje „žele da nas uvuku u rat, svim mogućim sredstvima“.

Orban smatra da je to, zato što EU služi interesima SAD, na račun svojih.

„Odluke, koje donosi Brisel češće odražavaju američke interese, nego evropske“, rekao je on.

Orban je tvrdio da zapadne nacije treba da pokažu istinsku „želju“ i „volju“ za mirom u Ukrajini, dodajući da „ta volja danas nedostaje, barem na Zapadu“.

Mađarska je više puta pozivala na mir usred sukoba između Moskve i Kijeva i kritikovala je sankcije Zapada uvedene Rusiji i isporuke oružja Ukrajini.

Ranije ove nedelje, Orban je rekao da neprijateljstva nikome na svetu nisu koristila.

Mađarska je takođe bila jedina država NATO, koja je izrazila podršku kineskom mirovnom planu za Ukrajinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …