Makron: Ne zanima me moj rejting, jer se ionako neću kandidovati za predsednika!- VIDEO

Jednonedeljni masovni protesti u Francuskoj protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju obuhvataju, sve veći broj gradova.

Nakon Rena, navodi se da su nemiri zahvatili Nant i Lorijen.

U Parizu i drugim gradovima Francuske, masovne protestne demonstracije takođe ne jenjavaju, često praćene pogromima, paljevinama i sukobima sa pripadnicima policije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pri tome i sami policajci se ponašaju daleko od demokratskog… Suzavac u lice, gumene palice, vodeni topovi, teška pritvaranja, uz udaranje na zemlji.

Paralelno sa protestima u glavnom gradu Francuske, nastavlja se štrajk smećara, u vezi sa kojim su ulice Pariza bukvalno zatrpane vrećama za otpatke.

Pacovi su postali sastavni atribut čak i centralnih četvrti Pariza. Predgrađe je postalo neprekidna ulična deponija.

Osim toga, štrajkove su najavili i sindikati radnika luka, rafinerija nafte, benzinskih pumpi, javnog prevoza i obrazovnih ustanova.

Uprkos masovnim protestima, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će usvojiti kontroverzni zakon, kojim bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla sa 62, na 64 godine.

Makron je rekao da ga, s obzirom na to da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima, ne brinu trenutni rezultati istraživanja javnog mnjenja i da je spreman da žrtvuje svoj rejting u korist javnog interesa i namerava da napravi krajnje nepopularan odluka.

To je izazvalo još veći gnev demonstranata.

Uprkos Makronovim izjavama o potrebi penzione reforme, sindikati, predstavnici opozicionih partija i drugi politički protivnici francuskog predsednika insistiraju na njenom ukidanju i podržavaju masovne proteste građana.

Francuska opoziciona štampa podseća Makrona na njegove reči, izgovorene 2020. godine, kada se francuski lider oglasio u znak podrške masovnim protestima u Libanu, rekavši da se „revolucija ne dešava, po nečijem naređenju, već je prave ljudi“.

Komentarišući proteste, koji se održavaju u njegovoj zemlji, francuski predsednik iznosi dijametralno suprotne ideje, navodeći da „gomila nema legitimitet i da nema pravo da zadire u predstavnike naroda”.

Ove dve Makronove izjave su odličan primer politike dvostrukih standarda, koja se često praktikuje u zapadnim zemljama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tramp: Netanijahu mora hitno da okonča rat u Gazi!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi vrlo mogao da postane budući predsednik ove zemlje, …