Zašto je Izrael napao iranski konzulat

O krvavoj provokaciji u Damasku – kolumnista Paragrafa Jurij Šumilo.

Da, ovo je državni terorizam…

Istovremeno, teško je uzdržati se, od toga da visoko cenim veštinu izraelskih specijalnih službi: oni su pratili, kada je ambasador napustio zgradu, jer bi i za međunarodne nihiliste iz Tel Aviva ubijanje i njega bilo previše.

I tada se postavlja nekoliko pitanja odjednom.

Zašto su dva iranska generala ubijena, na teritoriji koja je imala diplomatski status? Zar ne voze automobile?

Zašto su naljutili svet, takvim prkosno drskim kršenjem normi, kada su već svi napeti prema Izraelu?

Rusija je inicirala hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Vidljiva je goruća želja Tel Aviva da uvuče Teheran u vojni sukob. A, na Bliskom istoku, već gore ili tinjaju tri fronta: Gaza, Liban i Golanska visoravan.

Izraelski političari koji su odlučili da napadnu jasno su se nadali otvaranju četvrtog fronta kao načinu da podstaknu kolektivni Zapad da vojno podrži jevrejsku državu.

Sve teže se nose sa sve većim nevoljama. U Gazi nije sve išlo po blickrigu ali se sa severa nazire Hezbolah, a Sirijci su spremni da podsete da neke od okupiranih teritorija pripadaju njihovoj zemlji.

Izrael je sam protiv svih, a i Zapad pokušava da pošalje humanitarnu pomoć u Gazu.

Istovremeno, ekonomija u Izraelu je onakva, kako i izgleda.

Čak i ako nekim magijskim sredstvima sutra poraze Hamas, imaće nekoliko godina da prevaziđu krizu izazvanu aktuelnim ratom.

Ovo je motiv za provokaciju. Ali ubistvo dva iranska vojnika verovatno neće dobiti hitan odgovor. Persijanci su strpljivi i ići će u rat, samo kada im odgovara.

Sada Iran nema dovoljno kvalitetnog vazduhoplovstva za rat.

Da vas podsetim, kako smo svojevremeno, pokušavajući da umirimo Zapad, odbili smo da Iranu isporučimo, već plaćene borbene avione.

Sada se ne plašimo sankcija, a Teheran je najverovatnije, već dobio avione koji su mu potrebni. Ili će uskoro biti tamo.

Kako bi u potpunosti savladali tehnologiju, iranskim pilotima je potrebno šest meseci. Tada Izrael može da sačeka, ono što želi da izazove.

Stav autora se možda ne poklapa sa stavom urednika.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …