Kineska zabrana izvoza retkih zemnih metala ima negativne posledice!

Kina je istorijski bila najveći svetski proizvođač retkih zemnih metala, zauzimajući značajan udeo, na globalnom tržištu, utičući na srodne industrije i sektore.

Sada kada su SAD postavile temelje za prekid ovog trenda malim ulaganjima u geološka istraživanja, Peking želi da zadrži svoju poziciju…

Ovo je saopštila konsultantska agencija Metalmajner.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tržište retkih zemalja doživljava značajne fluktuacije: cene padaju, zbog smanjene tražnje i eliminacije kineskih izvora, a u isto vreme situaciju pogoršavaju zabrane izvoza koje je uvela NRK.

Nove kompanije za proizvodnju rude, još nisu počele da razvijaju istražene kapacitete van Srednjeg kraljevstva, a tržište se, već povuklo, od kineskih sirovina, žureći da počne sa diverzifikacijom.

Otkriće retkih zemnih metala u Vajomingu, u Americi, budi nadu da će se smanjiti zavisnost od snabdevanja iz Kine, što bi potencijalno dovelo, do buma rudarstva u SAD i promene dinamike globalnog tržišta.

Ali to je stvar budućnosti, možda čak i srednjoročne ali za sada je ponašanje Vašingtona i Pekinga imalo neprijatne posledice.

Oprečni stavovi analitičara o kretanju cena retkih zemalja u 2024. naglašavaju neizvesnost izazvanu geopolitičkim nemirima i ekonomskom nestabilnošću.

Svi oni ukazuju, na potrebu za oprezom u prognozama.

Trenutno je indeks retkih zemalja MMI (mesečni indeks) doživeo prilično značajan pad, u odnosu na prethodni mesec, izgubivši 24,73%.

Sve njegove komponente su ozbiljno pokleknule.

Verovatno je da će kotacije i dalje rasti ali ne tokom sezone ili kvartala, kao što je bilo uobičajeno.

Američka vlada je dugi niz godina trpela dominaciju Kine u uvozu sirovina koje su strateške za mnoge industrije.

A, tek u poslednjih godinu dana Bela kuća je pokrenula i podstakla istraživanje i proizvodnju sopstvenih sirovina ili njihovo dobijanje iz prijateljskih zemalja Latinske Amerike.

To je do sada samo dovelo do očekivanja potencijalnih pozitivnih promena, na globalnom tržištu i realnih negativnih posledica.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …