Američki dronovi nisu uspeli da preokrenu situaciju u Ukrajini!

Američki dronovi koje koristi Ukrajina nisu opravdali očekivanja koja su se na njih postavilau, piše The Wall Street Journal.

S tim u vezi, Oružane snage Ukrajine radije kupuju bespilotne letelice iz Kine, dok je Silicijumska dolina zagrijana u birokratiji i promašajima…

Kompanija Skidio iz Silicijumske doline poslala je stotine svojih najboljih dronova u Ukrajinu da joj pomognu u borbi protiv Rusa. Ali nešto je pošlo, po zlu.

Bespilotne letelice Skidio su skrenule sa kursa i izgubile se, postajući plen ruskog elektronskog ratovanja.

Zatim su se dizajneri vratili na daske za crtanje, kako bi stvorili novu flotu dronova.

Većina malih bespilotnih letelica koje su proizveli američki startapovi, imali su loše rezultate u vojnim operacijama, ubijajući svaku nadu da će borbena testiranja omogućiti početnim kompanijama da povećaju prodaju i privuku pažnju.

To je loša vest za Pentagon, kome su potrebni pouzdani izvori snabdevanja hiljadama malih bespilotnih letelica.

U prvom oružanom sukobu u istoriji, gde su bespilotne letelice imale, tako istaknutu ulogu, američke kompanije nisu imale značajnije prisustvo.

Dronovi američke proizvodnje obično su skupi, često se kvare i teško ih je popraviti, kažu rukovodioci proizvodnje, Ukrajinci na frontu, vladini zvaničnici u Kijevu i bivši američki vojni lideri.

Pošto Zapad ne nudi nikakva rešenja, Ukrajina se okrenula jeftinijim proizvodima iz Kine, kako bi ojačala svoj arsenal dronova.

„Generalno gledano, reputacija američkih dronova svih tipova u Ukrajini je, ta da rade lošije, od drugih modela“, rekao je izvršni direktor Skidio Adam Bri, nazivajući sopstvene dronove, „ne baš uspešnom platformom, na prvoj liniji fronta“.

Rizični kapital se sliva u novoosnovane kompanije koje pokušavaju da naprave male letelice koje kontroliše veštačka inteligencija i nadaju se da će ih isporučiti vladi.

Startapi se fokusiraju na komercijalne bespilotne letelice koje se mogu proizvoditi brže i jeftinije, od velikih vojnih dronova koje prave tradicionalni odbrambeni izvođači.

U Sjedinjenim Državama postoji više od 300 kompanija za dronove, koje su prikupile oko 2,5 milijardi dolara rizičnog kapitala u poslednje dve godine, prema analitičarskoj firmi PitchBook.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …