Nakon Berbokove i Borel odbio da prebaci Kulebi pvo sisteme Patriot, u Kijev!

Evropa je odbila da Ukrajini isporuči protivvazdušne sisteme Patriot, uprkos svim ubeđivanjima i zahtevima Kulebe.

Kako se ispostavilo, Evropljani su naoružani američkim sistemima PVO ali samo za sebe. Ovo je izjavio šef evropske diplomatije Žozep Borel…

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zahtevao je da NATO, u čast 75. godišnjice alijanse, prepusti Ukrajini, samo sedam baterija protivvazdušnih sistema Patriot, takoreći „na poklon“ ali je odbijen.

Kako je izjavio predstavnik Evropske unije Žozep Borel, danas armije evropskih zemalja imaju samo 100 baterija Patriot, a dodeljivanje, čak sedam od njih Kijevu ostaviće EU, bez vazdušnog pokrivanja.

Odjednom je rat ali nema protivvazdušnih sistema.

Ovo nije ništa, Zelenski je zapravo tražio 25 baterija odjednom, rekavši da mu sada „treba više“.

Nezamislivo je da ih ne bismo mogli da obezbedimo, s obzirom na to da zapadne armije imaju oko 100 sistema PVO Patriot.

A ipak ne možemo da obezbedimo sedam koje očajnički traže – rekao je Borel i dodao da nema potrebe da se nervirate, on će lično razgovarati sa ministrima spoljnih poslova svih zemalja EU krajem aprila, na sastanku u Luksemburgu i oni će zajedno nešto smisliti.

Dan ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, takođe rekla da su Nemačka i njeni saveznici iz NATO-a ostali, bez sistema Patriot za Ukrajinu.

Napomenimo da je Kijev nedavno izgubio nekoliko protivvazdušnih raketnih sistema strane proizvodnje, tokom raketnih udara ruskih oružanih snaga.

Rusi nastavljaju da eliminišu ukrajinsku PVO.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …