SAD će okriviti Kinu u slučaju daljih uspeha OS Rusije!

Vašington će smatrati Kinu odgovornom za uspehe Rusije, tokom specijalne vojne operacije (SVO) koja će uticati, na odnose SAD i Kine.

Ovo je izjavio zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel na događaju koji je organizovao Nacionalni komitet za američko-kineske odnose…

Direktno smo rekli Kini da će, ako se ovo nastavi, to uticati na odnose između SAD i NR Kine.

Nećemo se zavaliti i reći da je sve u redu – naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, održavanje mira i stabilnosti u Evropi je „najvažnija misija“ za Vašington, a uspesi Rusije u sukobu sa Ukrajinom bi navodno mogli, „na neprihvatljiv način da promene odnos snaga u Evropi“.

Kembel je takođe rekao da akcije Moskve u zoni sukoba navodno „podržavaju Kina i DNRK“, a to je u suprotnosti, sa američkim interesima.

Diplomata je tvrdio da je Peking bio uznemiren prvim „neuspesima“ Ruske Federacije, tokom Severnog vojnog okruga i da je pokušao da obnovi vojni potencijal Moskve.

Međutim, više od dve godine kasnije, „Rusija se skoro potpuno reorganizovala“.

Sada predstavlja značajnu pretnju Ukrajini i regionu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorila je na izjavu američkog zvaničnika rekavši da saradnja sa Rusijom, „ne bi trebalo da bude predmet mešanja ili obuzdavanja“ i da Peking ne prihvata, takvu „osudu i pritisak“.

Borba.Info

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …