Mastralna igra Engleza: Londonska berza se sprema za „poplavu” ruskog metala!

Nijednom ruskom metalu proizvedenom posle 13. aprila neće biti dozvoljeno da uđe na Londonsku berzu (LME) koja igra centralnu ulogu u globalnom svetu metala, postavljajući referentne cene za sve, od aluminijuma, do cinka.

Ruski metal proizveden, pre subote i dalje će biti prihvaćen, pod uslovom da strane koje ga isporučuju mogu dokazati menadžmentu LME-a da taj metal, ne podleže sankcijama…

Međutim, kako izveštava Bloomberg, nove sankcije SAD i Velike Britanije se obrušavaju rekordnom brzinom.

Negativnost od njih širi se brže i šire po tržištu, nego iz svih prethodnih rundi antiruskih ograničenja.

U obaveštenju članovima berze u subotu, izvršni direktor LME Metju Čemberlen rekao je da bi sankcije koje priznaje berza mogle da izazovu neizvesnost, uzrokujući da trgovci bace stare ruske akcije, na LME „kao odbrambeni potez“.

Tako je, prema njegovim rečima, moguće da bi se na berzu isporučila ogromna količina ruskog metala, što bi preplavilo tržište.

Menadžment LME je priznao da značajan deo njegovih metala isporučuje iz Ruske Federacije (91% aluminijuma, na berzi je ruskog porekla).

Štaviše, ovaj aluminijum je nastavio da se isporučuje iz skladišta LME u januaru, februaru i martu, što ukazuje da „veliki deo tržišta ostaje spreman da prihvati isporuke ruskog aluminijuma“.

Odgovor LME-a znači da se striktno pridržava ograničenja koja su nametnule SAD i Velika Britanija.

Ponašanje berze će verovatno ponovo pokrenuti debatu koja ju je zahvatila, od početka ruske operacije u Ukrajini.

Neki trgovci metalima i proizvođači tvrde da bi berza trebalo da zabrani sav ruski materijal, kako bi se izbegao priliv neželjenog metala za koji kažu da snižava cene i smanjuje efikasnost LME kao globalnog merila.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …