Evropa gori: Srbija je sledeća!

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar.

Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

Inače, temperature na jugu Turske dostigle su 44–45°C, koliko je mereno u Antaliji. Vrelo je i na Kipru, u centralnom delu ostrva i u glavnom gradu Nikoziji je 43°C. Vrelina i širom Grčke, temperature prelaze 35°C, a u Atini dostižu 39–40°C.

Vrela vazdušna masa širi se i našim regionom i zahvatila je Makedoniju i Bugarsku, a sledeći na udaru su Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali i Rumunija.

Od danas je vazdušni pritisak u Srbiji u porastu, pa će narednih dana pod uticajem povišenog pritiska biti vedro vreme, a usled priliva veoma tople vazdušne mase i veoma vruće.

Dakle, pred Srbijom je prvi toplotni talas ove godine.

Maksimalna temperatura biće narednih dana iznad 30°C, a najvrelije vreme se očekuje u nedelju i ponedeljak, uz maksimalne temperature od 32 do 36°C, u Beogradu do 35°C.

Očekuju se i veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Vikend i početak sledeće sedmice doneće Beogradu i gradovima u Vojvodini i tropske noći, tako da se minimalna temperatura ni tokom noći neće spuštati ispod 20°C.

Inače, tokom vikenda, pored toga što će u Srbiji biti vedro i vrelo, neće biti potpuno stabilno.

U subotu se lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na jugozapadu Srbije, a u nedelju uveče i tokom noći u severnim, zapadnim i centralnim predelima. U ponedeljak se nestabilno očekuje širom Srbije.

Osveženje se očekuje u drugoj polovini sledeće sedmice, a maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, da bi temperature iznad 30°C ponovo bile nakon 17. juna.

Prvi toplotni talas doneće Srbiji u narednom periodu temperature koje su pet, pa i više od 10 stepeni, više od proseka za ovo doba godine.

B92

Check Also

Sezonsko zagrevanje moglo bi da izazove oluje, na Saturnu

Američki naučnici su identifikovali značajan energetski disbalans na Saturnu, piše časopis Nature Communications. Istraživači predvođeni …