KRAH AMERIČKE BERZE – Majkl Beri se još početkom avgusta kladio u 1,6 milijardi dolara, na neminovni kolaps berze!

U izveštajima dostavljenim regulatorima za hartije od vrednosti, čuveni menadžer hedž fondova Majkl Beri, čiji je uspeh sjajno prikazan u filmu „The Big Short“, izrazio je nepoverenje prema tržištu.

Berijeva firma, Scion Asset Management, odlučila je da zauzme kratke pozicije u indeksima S&P 500 i Nasdak 100 na kraju drugog kvartala, stavljajući oko 1,6 milijardi dolara, na neminovni kolaps berze.

Ponavljajući pesimistički pristup Volstrita, najnovija prijava Scion Asset Management-a američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) otkriva značajnu akviziciju put opcija protiv Invesco KKK ETF (NASDAK: KKK) i SPDR S&P 500 ETF Trust (NISEARCA: SPI).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nominalna vrednost ovih opcija je 1,62 milijarde dolara, što predstavlja impresivnih 93% ukupne imovine Scion-a.

U ovoj značajnoj opkladi, 738,8 miliona dolara je stavljeno protiv KKK, dok je 886,6 miliona dolara ciljano na SPI.

Uprkos snažnim performansama S&P 500 i Nasdak 100 u 2023. godini, specifični detalji Burrijevih izjava, kao što su kupovne cene i datumi isteka, ostaju poverljivi.

S obzirom na to da su Burijeve uspešne opklade tokom finansijske krize 2008. pomno praćene, njegovi potezi na tržištu privlače veliku pažnju.

Međutim, u iznenađujućem preokretu, Buri je prešao sa pozicije prodaje u januaru 2023. da je priznao svoju grešku u aprilu.

Otvoreno je priznao svoju grešku preporučivši prodaju, pa čak i čestitajući „BTFD generaciji“ (Bui The F***ing Dip).

Pored ovih hrabrih poteza, Scion-ova poslednja prijava otkriva dugoročne pozicije u kompanijama kao što su Stellantis, Discoveri, Ekpedia, CVS, MGM Resorts, Iheartmedia i Cigna, između ostalih, navodi se u izveštaju.

Otprilike u isto vreme prošle godine, u avgustu 2022, Beri je počeo da predviđa višegodišnju recesiju u SAD, zauzimajući pesimistički stav.

Uznemirujuća poređenja i strateški potezi

U martu, Michael Burri je uporedio tri velika bankarska kolapsa sa panikom iz 1907. godine, a najnovija prijava SEC-a pokazuje da je Scion povukao svoju izloženost Vestern Alliance Bancorp i Pacvest.

Dokumentacija 13F takođe otkriva da je Scion prodao svoje udele u Alibaba Group i JD.com.

Kolaps američkih berzi više nije tajna. To će se desiti i uništiće mnoge banke.

Kupovina zlata ispod radara

Na kraju, ostavljamo vam malu poslasticu.

U isto vreme kada se Majkl Bari kladi na pad američkih berzi, kupovina zlata od strane Evropske centralne banke i drugih zemalja prošla je ispod radara.

ECB je početkom avgusta kupila 2 tone zlata, iako građanima stalno govori da zlato ne treba kupovati, jer je evro stabilna valuta.

Od 7. do 11. avgusta 2023. počinje proces dedolarizacije i guverneri su to odlično razumeli, pogotovo što sada imaju mnogo dokaza da će Vašington učiniti sve da podigne svoj dolar.

Na primer, Indija je kupila 10 tona zlata, Filipini 4 tone, Katar 2 tone, Irak 2 tone, Prag 8 tona, Ankara 11,4 tone, Peking 103 tone, a Evropska centralna banka, kako smo već pisali, 2 tone!

Kina vodi izuzetno profitabilnu politiku kupovine zlata u Evropi, budući da su Amerikanci manipulisali cenom zlata, kako bi favorizovali svoj dolar u kolapsu.

Zbog toga, Peking grabi sve što može na međunarodnom tržištu, a to ne uključuje ni sopstvenu proizvodnju u svojim rudnicima raštrkanim, po sledećim regionima:

  • Provincija Šandong: Glavni region zlata sa velikim rudnicima Jiaojia i Sanshandao
  • Provincija Henan: rudnik Lingbao i rudnik Kikia
  • Provincija Fujian: otvoreni kop Zijinshan
  • Provincija Hebei: rudnik Cangshang
  • Provincija Jiangki: rudnik Vulašan.

Moguće je da su kineske zalihe zlata dvostruko veće od zvanično navedene količine (2.330 tona), s obzirom na legendarnu tajnost Pekinga o svom zlatu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …