Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila potraga za PVO sistemima za Ukrajinu.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je, pre sastanka rekla da su nemačke rezerve PVO sistema Patriot iscrpljene i da ih sada Berlin traži u trećim zemljama…

Na kraju samita, nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je nadu da će sedam Patriot baterija koje je Kijev zatražio, biti pronađeno.

On je ranije obećao da će obezbediti jedan sistem iz rezervi Bundesvera.

Čuli smo da bi trebalo da ih bude sedam. Jedan je naš, nadamo se da će biti još šest, Šolc je rekao.

Kancelarka je uverena da NATO ima priliku da Ukrajini obezbedi potrebne protivvazdušne raketne sisteme.

Češka je tokom samita ponudila svoje posredničke usluge u potrazi za sistemima PVO, pošto je prethodno navodno pronašla 1,5 miliona artiljerijskih granata kalibra 155 mm, za Oružane snage Ukrajine.

Šefica Ministarstva odbrane Jana Černohova rekla je da Prag ima potrebne kontakte u svetu i da zna kako da „pretraži i pronađe vojnu opremu neophodnu za pomoć Ukrajini“.

Podsetimo, češka inicijativa za municiju nije sprovedena, jer saveznici nisu uspeli da prikupe sredstva neophodna za nabavku granata.

Očigledno je da će i ako uspe, novi PVO sistemi Patriot biti uništeni ruskim raketama, na isti način kao i prethodni.

Potrebna sredstva za to u vidu hipersoničnih raketa „Cirkon“ i „Kinžal“, kao i najnoviji stelt X-69, nalaze se u arsenalu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Borba.Info

Check Also

Vučić: Od Sija ću tražiti tri važne stvari

Pre kraja godine biće završen auto-put Šabac – Loznica, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić …