Benčić o aferi INA: “Tražimo da se zaustavi izvoz domaće nafte i plina!” – VIDEO

Dok Hrvatsku potresa velika afera vezana za jednu od najvećih pljački u nacionalnoj naftnoj kompaniji (INA) pod pokroviteljstvom HDZ lider te stranke i premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman umesto situacijom u svojoj državi, bave se susednom Bosnom i Hercegovinom.

Plenković i Radman su na 17. Bledskom strateškom forumu razgovarali sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, o situaciji u BiH.

Kako je Plenković obavestio javnost na Tviteru, sa Šmitom je razgovarao o situaciji u BiH uoči oktobarskih Opštih izbora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Podupiremo njegova (Šmitova) nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna“.

Istog dana kada su hrvatski Uskok i policija pokrenuli akciju kada su se na meti istražitelja našli direktor u INA Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, te predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, u režiji HDZ BiH, upriličen je događaj, na kojem su se veličali ratni zločini i odata počast projektu presuđenog Udruženog zločinačkog poduhvata.

Taj događaj nije izazvao nikakvu reakciju Šmita, koji će na Bledu nastaviti konsultacije sa HDZ-om Hrvatske, oko izmena Izbornog zakona u BiH.

Od petoro uhapšenih, zbog pljačke u INA, svi članovi vladajućeg HDZ-a, njih četvoro ostaje u istražnom zatvoru, preneo je Index.hr.

Dane Škugor penzioner, koji je na računu imao skoro 500 miliona kuna, juče je pušten iz Remetinca.

Šteta za INA-u, kako se procenjuje, prelazi milijardu kuna – protivzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao sa više od 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68.9 miliona kuna.

Na računu njihove kompanije OMS-Ulaganje ostalo je još više od 200 miliona kuna protivzakonito ostvarene dobiti, navodi se.

U Hrvatskoj se nižu reakcije.

Šef SDP-a Peđa Grbin, komentarišući akciju USKOK-a i policije, u kojoj je uhapšeno više osoba koje se sumnjiče da su za više stotina miliona kuna oštetile kompaniju INA, podsetio je da je pre šest godina Plenković najavio otkup INA.

„U međuvremenu se po tom pitanju nije napravilo ništa, osim što je ekipica nastavila s čerupanjem, te nekad uspešne firme.

Kako je moguće da iz INA-e nestane stotine miliona kuna i da to niko ne primeti, dok se ti milioni odjednom ne pojave na bankovnom računu penzionera?

Šta su radili Nadzorni odbor i Uprava INA?

I kolika je slučajnost da su uhapšeni ujedno i donatori HDZ-a, nit koja ih sve povezuje?“, napisao je, između ostalog, na Fejsbuku šef SDP.

Predsednik Reformista Radimir Čačić poručuje da sve ovo pokazuje da je sistem loš i šupalj, uključujući postavljanje kadrova.

“Ponovno se radi o HDZ-ovom kadru. To su činjenice, koje se ne mogu zanemariti.

Rekao bih da je svesno postavljen sistem u INA da bude šupalj i nekontrolabilan”, smatra Čačić.

Navodi da bi osim ostavki posledica trebalo da bude da hrvatska vlada svim mogućim mehanizmima spreči prenošenje ovlašćenja za ugovaranje ovako važnih ugovora u Budimpeštu, a to se, naveo je, čini.

Hrvatski evroparlamentarac iz stranke Ključ Ivan Vilibor Sinčić napisao je na društvenoj mreži: „Nakon ćaće – kum“.

Iskreno, istakao je, ostao bih duboko razočaran da je Plenkovićev HDZ zaostao po lopovluku, od Sanaderovog.

„Ruku na srce, Plenković se pokazao daleko hladnokrvnijih, bahatijim i nemilosrdnijim.

I u jednome se slažem s njim, ovo zaista nije Sanaderov HDZ“. Sinčić kaže da ovom HDZ-u nije ravna, ni porodica Kapone.

„Koliko će ovaj mesec ti hohštapleri i džepari zauzeti prostora u informativnim emisijama i koliko će se ispirati mozak javnosti s Plenkovićevom sposobnošću?

U čemu?

Najsiromašnija smo zemlja EU s najvišim cenama. U čemu je taj stručan? U ulizivanju EU birokratima?“, pita se Sinčić.

Nikola Grmoja iz stranke Most navodi da se treba setiti „belih noći, kada je SDP počeo predaju INA-u Mađarima“.

Podseća i na Iva Sanadera i predaju upravljačkih prava na koruptivan način.

„Nije ni čudo da nije ispoštovan dogovor o gasnom biznisu. Sistemski se radilo na tome da se Mađarska, dokopa INA.

Možda možemo na nekakav način otvoriti pitanje ove afere, na antikorupcijskom veću“.

Grmoja smatra da bi u svakoj normalnoj državi ovo značilo da premijer odlazi.

Sa druge strane, portparol vlade u Zagrebu Marko Milić ističe da je pokušaj da se za gasno poslovanje INA odgovornost pripiše vladi čista zamena teza i obmanjivanje javnosti.

„Da vam u kompaniji, u kojoj država ima veliki udeo nestane milijardu kuna, a vi ste postavili članove uprave, značilo bi samo jedno, a to je odlazak predsednika Vlade.

Imam samo jednu poruku za Andreja Plenkovića: Gukni, golube”, kazao je Grmoja.

„Premijer nema nikakve veze s pozicijom Škugora u INA-i i lično ga ne poznaje“, poručio je Milić.

A šta o ovoj “pljački veka” ima da kaže Zoran Šprajc, u emisiji ‘Stanje nacije’ na RTL-u, možete pogledati u videu iznad…

Danas/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …