Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju, srcem većeg dela svetske trgovine!

Nove rute skraćuju tranzit za 30, do 50 odsto u poređenju tradicionalnim koridorima kroz Suecki kanal.

Dva nova transportna koridora – kroz mora Severnog ledenog okeana i kopnenim putem preko Irana mogu pomoći Rusiji da oslabi uticaj zapadnih sankcija…

Osim toga, ovi novi putevi trgovine mogli bi da ojačaju okretanje Moskve od Evrope, ka azijskim silama Kini i Indiji.

Sukobi na Bliskom istoku poremetili su globalnu trgovinu, a Rusija nastavlja da gradi dva nova transportna koridora koja povezuju Aziju i Evropu, kako bi ublažila sankcije koje su joj nametnute, piše Blumberg.

Brodski put severnim morima Arktičkog okeana i železnički put kroz Iran mogli bi da, još više podstaknu udaljavanje Rusije od Evrope i da je potpuno okrenu, ka azijskim silama Kini i Indiji.

Ovi koridori imaju potencijal da Rusiju učine „srcem većeg dela međunarodne trgovine“, čak i vreme sankcija, dok  Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokušavaju da je izoluju Moskvu, zbog rata u Ukrajini.

Ove rute mogu skratiti vreme tranzita za 30 do 50 odsto u poređenju, sa rutama kroz Suecki kanal i pomoći da se izbegnu bezbednosni problemi u Crvenom moru, gde Huti pobunjenici napadaju međunarodne brodove, zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Dok SAD i njeni zapadni saveznici uprkos svim prednostima, izbegavaju ove „ruske rute“ najveće ekonomije Azije i Persijskog zaliva pokazuju interesovanje za njih.

Ipak, novi koridori i dalje imaju prepreke koji nisu u potpunosti savladane.

Zastarela iranska infrastruktura koči razvoj međunarodnog transportnog koridora sever-jug koji povezuje Indiju, sa evropskim delom Rusije.

Što se tiče Severnog morskog puta, čak i sa ubrzanim klimatskim promenama i aktivnim topljenjem arktičkog leda, što koridor čini sve održivijom opcijom i dalje postoje ogromni logistički problemi, duž udaljene ruske obale.

Politika

Check Also

Arestovič: Evo šta je Zapad pripremio za Zelenskog…

Bivši savetnik Kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič* rekao je da je Zapad, već odlučio o …