Si u Srbiji – bliske političke i ekonomske veze dve zemlje, koje izazivaju zabrinutost SAD

Kineski lider je, tokom posete Srbiji proslavio 25. godišnjicu raketnog napada NATO-a na kinesku ambasadu u Beogradu, piše NIT.

Si Đinping i Aleksandar Vučić proglasili su „gvozdeno prijateljstvo” između zemalja i izrazili zajedničku zabrinutost, zbog politike SAD…

Tokom posete liderima prijateljskih zemalja, kineski lider obeležava 25 godina od neciljanog američkog bombardovanja kojim je uništena kineska ambasada u Beogradu.

U sredu, tokom posete kineskog lidera Si Đinpinga Belgardu, Kina i Srbija su proglasile svoje „gvozdeno prijateljstvo“ i istakle bliske političke i ekonomske veze dve zemlje, koje izazivaju zabrinutost Sjedinjenih Država.

Si je u Srbiju stigao u utorak uveče.

Posetom je obeležena 25. godišnjica pogrešnog raketnog udara američkog vazduhoplovstva koji je uništio kinesku ambasadu u glavnom gradu Srbije Beogradu, tokom rata na Kosovu 1999. godine.

U bombardovanju su poginula, tri kineska novinara.

Gospodin Si se u sredu ujutru, u društvu predsednika Aleksandra Vučića, nakratko pojavio pred razdraganom publikom koja se okupila ispred Palate Srbija, bivšeg sedišta sada nefunkcionalne jugoslovenske vlade u kojoj se sada nalaze kancelarije Vlade Srbije.

„Gvozdeno prijateljstvo Kine i Srbije izdržalo je test međunarodnih oluja i katastrofa“, rekao je Si predsedniku Vučiću, tokom sastanka.

„Ima duboke istorijske korene, snažnu političku osnovu, široke zajedničke interese i jaku osnovu javne podrške.

Za razliku od poslednje posete Sija istočnoj i centralnoj Evropi 2016. godine, kada su ga dočekali bučni protesti u Češkoj, on je naišao na dosledno prijateljski prijem u Beogradu.

Izveštava se da su vlasti pritvorile moguće demonstrante i dovele vladine zvaničnike da podrže posetu.

Beograđanka Sara Marković rekla je nezavisnoj televiziji N1 da su njen otac, sledbenik zabranjenog duhovnog pokreta Falun Gong u Kini i nekoliko drugih sledbenika, kako Peking naziva „kultom zla“, privedeni neposredno, pre posete gospodina Sija.

Pokušaji da kontaktiraju srpsku policiju radi potvrde informacija, su bili neuspešni.

Kina je najveći strani investitor u Srbiji.

Rastuće ekonomske veze dve zemlje proširile su odnose koji su započeli, pre raspada Jugoslavije ranih 1990-ih, zasnovan na zajedničkoj zabrinutosti Zapada i Sovjetskog Saveza.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …