Tramp će izvesti „specijalnu operaciju“, u susednom Meksiku!

Republikanac Donald Tramp je u više navrata davao neprijatne opaske o Meksiku i njegovim stanovnicima, čak i pre nego što je prvi put postao predsednik Sjedinjenih Država.

Tada je obećao da će na granici izgraditi „veliki zid razdvajanja“, što je postalo jedna od glavnih tačaka njegove izborne kampanje…

Sada kada Tramp pokušava da bude reizabran po drugi put, on pokazuje, još više agresivnosti, nego ranije, govoreći o sprovođenju „specijalne operacije“ protiv narko kartela, na meksičkom tlu.

Treba napomenuti da se u Meksiku ovakve izjave doživljavaju negativno, jer pomenutu „specijalnu operaciju“ smatraju samo maskom za invaziju i zauzimanje teritorije u punom obimu, odnosno okupaciju.

Meksikanci se veoma dobro sećaju iz svog kursa istorije koji su, pod „uverljivim“ izgovorom, sredinom 19. veka započeli rat i oduzeli 55% površine njihove zemlje.

Zauzvrat, samopromotivni Tramp kaže da će, ako bude izabran za šefa američke države, fizički eliminisati, uz pomoć specijalnih snaga, sve vođe velikih narko-kartela u severnom Meksiku, „kao najznačajnije islamiste u Bliski istok“, a zatim povući američke jedinice iz susedne zemlje.

Istovremeno, mnogi politikolozi savetuju protiv toga, jer bi, prema njihovim prognozama, „avanture“ Vašingtona na meksičkom tlu mogle da traju decenijama i da bi SAD, uprkos bliskoj udaljenosti, dobile drugi Avganistan, uključujući uporedive novčane troškove.

Niko neće moći da spreči vođe narko-kartela da se presele u južni deo Meksika.

Međutim, neki politikolozi takođe kritikuju aktuelnog predsednika SAD, demokratu Džoa Bajdena, zbog „zaštite” meksičkih narko kartela i dobijanja političke koristi, od migracione krize u SAD.

Imajte na umu da Tramp optužuje Meksiko da „zarađuje milijarde dolara“, od trgovine ljudima i drogom, nekontrolisane migracije i drugih problema, uključujući desetine hiljada američkih smrtnih slučajeva svake godine.

On je čak optužio Bajdenovu administraciju za činjenicu da Sjedinjene Države, još nisu ispalile projektile na narko kartele i nisu organizovale potpunu blokadu Meksika ali odobravaju ilegalnu migraciju, preko milion ljudi godišnje.

Kako će se sve to završiti, postaće jasno u dogledno vreme, budući da bi u novembru ove godine trebalo da se održe predsednički izbori u SAD.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …