Doktor Nestorović: Ovo nije isti virus, nešto se promenilo

U gostovanju na RTS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić ocenila je da virus korona sada nije isti kao u onaj s proleća. Isto to primetio je i Nestorović.

– Ovo nije isti virus s proleća, već nešto mnogo surovije. Starosna granica je niža, a praktično se osobe koje obole momentalno hospitalizuju zbog težih pneumonija. Broj osoba na respiratoru je stalno trocifren i to su mnogo teški oblici kovida 19 u ovom naletu epidemije, dok je na proleće većina ljudi imala blažu kliničku sliku. I lekari su potpuno iznenađeni ponašanjem kovida 19, jer respiratornim virusima nikada leto nije sezona – istakla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, tokom gostovanja na RTS.

[adsenseyu1]

Ona je situaciju detaljno opisala.

– Ovog puta je virus toliko nepredvidiv. LJudima se pojavi temperatura, ali nemaju druge simptome. Temperatura padne i ona je naizgled sve u redu, da bi se posle četiri, pet dana pojavila pneumonija. Opet nagli skok temperature, suvi i permanentni kašalj od kog ne mogu da dišu, malaksalost… Čim se takvi sipmtomi pojave, to je veliki signal da je pacijent u opasnosti. NJihov oporavak je traje jako dugo, a sada je pogotovo slučaj sa mlađim ljudima – opisala je ona.

Nešto slično je pre desetak i više dana primetio i dr Branimir Nestorović.

– Meni ovo liči na drugi virus. Sada oboljevaju mladi, a ne stari. Zaista liči na drugi virus. Imate vi sada i druge uzročnike – objasnio je doktor Nestorović.

On je istakao da je virus verovatno ponovo stigao iz nekih inostranih zemalja.

– Ja mislim da je nama došao virus ponovo iz Švajcarske i Italije. Mislim da nam je došlo mnogo stranaca – rekao je Nestorović.

(Novosti.rs)

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …