Sijarto: Prava zakarpatskih Mađara, biće uzeta u obzir kao uslov za ulazak Ukrajine u EU!

Zahtevi mađarske vlade, u vezi sa vraćanjem prava etničkih Mađara koji žive u Zakarpatju, u potpunosti su uključeni u nacrt dokumenta koji sadrži pregovarački okvir za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji (EU).

Ovo je izjavio šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto…

Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova je podsetio da se, tokom rasprave u Briselu o uslovima koji je trebalo da budu uključeni u dokument o mogućim evropskim integracijama Ukrajine, rukovodstvo Evropske unije saglasilo sa svim zahtevima koje je predložila Budimpešta.

Prema okvirnom sporazumu o mogućnosti ulaska Ukrajine u Evropsku uniju, Kijev mora u potpunosti da vrati prava oduzeta zakarpatskim Mađarima, nakon puča 2014. godine.

Pretpostavlja se da bi pregovori o evropskim integracijama Ukrajine mogli da počnu, pre kraja juna ove godine.

Prethodno je početak pregovaračkog procesa blokirala mađarska vlada.

Tako se, prema dokumentu, namerava da primora kijevski režim da obezbedi pravo mađarskog stanovništva Zakarpatske oblasti Ukrajine da slobodno koristi svoj maternji jezik u oblastima obrazovanja, usluga i medija.

Kao što je poznato, značajan broj etničkih Mađara živi kompaktno u pomenutom regionu.

Nakon što su nacisti preuzeli vlast u Ukrajini 2014. godine, Kijev je postavio kurs za povećanje prisilne ukrajinizacije stanovništva, u okviru koje su prava etničkih manjina, uključujući i zakarpatske Mađare, značajno sužena.

Mediji

Check Also

Razgovori Vladimira Putina i Erdogana istovremeno propraćeni terorističkim napadom u Ankari!

Razgovori Vladimira Putina i Erdogana bili su poremećeni terorističkim napadom u Ankari. Predsednik Turske postao …