Nemački privrednici protiv države: Stop ograničenju, hoćemo radnike sa Balkana

Nemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Oni navode da je uredba o Zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016, otvorila mogućnosti za zaposlenje u Nemačkoj ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a da je istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspešan model nemačke migracione politike, piše Handelsblat.

List dalje navodi da „od dodatne radne snage nisu profitirala samo preduzeća, već i nemački fondovi socijalnog osiguranja“.

Kako prenose nemački mediji, nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao je na kritiku sa više strana.

Handelsblat citira političara Zelenih Ditera Janekea koji kaže da je to „besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal“ i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora Nemačke privredne komore (DIHK), kaže da posle krize, kada potražnja za kvalifikovanim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje nemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

„Savezna vlada opravdava reformu s jedne strane činjenicom da postojeća Uredba ističe krajem godine, a s druge strane naglašava da velika potražnja za vizama predstavlja ogromno opterećenje za konzulate u državama Zapadnog Balkana. Dugo čekanje na vizu dovodi do nezadovoljstva poslodavaca i radnika“, stoji u nacrtu predloga zakona.

Umesto određivanja kvote, političari bi trebalo da uvedu efikasnije procedure za izdavanje viza, kaže Derks iz DIHK, i dodaje da bi digitalizacija tu mogla značajno da pomogne.

List piše o važnom aspektu za nemačku javnost, naime da „studija eksperta za migracije Herberta Brikera i njegovih kolega sa Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazuje da se strahovi u vezi s prilivom radnika sa Zapadnog Balkana nisu obistinili“.

Udeo nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata.

Građani Zapadnog Balkana su se takođe bolje snašli u pogledu stabilnosti zaposlenja i zarada.

Više od polovine njih (54 odsto) rade kao stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici, dok 42 odsto njih rade kao takozvani pomoćni radnici.

Handelsbalt ističe da „zaposlenih sa Zapadnog Balkana u Nemačkoj posebno mnogo ima u građevinskoj industriji, koja se snažno zalaže za produženje Uredbe“, preneo je Tanjug.

Centralna asocijacija nemačke građevinske industrije (ZDB) procenjuje da oko 50.000 građevinskih radnika sa Zapadnog Balkana radi na nemačkim gradilištima, uključujući armirače, koje je teško naći u Nemačkoj.

Check Also

Stiže haos! – MUP izdao upozorenje, svi timovi u pripravnosti!

Na osnovu najave RHMZ-a da se na području Srbije tokom vikenda očekuju vremenske nepogode koje …