Stoltenberg u strahu: NATO i ne pomišlja na nuklearni rat sa Rusijom!

Šef NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je razgovore o nuklearnom ratu sa Rusijom.

Nema potrebe da se pojačaju nivoi uzbune nuklearnih snaga NATO-a, kao odgovor na akcije Rusije, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg agenciji Asošijeted pres u utorak, nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Par se sastao u vazdušnoj bazi u Lasku, gde alijansa drži borbene avione F-15 i F-16.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Uvek ćemo činiti ono što je potrebno da zaštitimo i odbranimo naše saveznike ali ne mislimo da sada ima potrebe da menjamo nivoe pripravnosti nuklearnih snaga NATO-a“, nastavio je on.

Moskva je u ponedeljak saopštila da su njene kopnene, vazdušne i morske nuklearne snage stavljene u stanje visoke pripravnosti, nakon retorike koja dolazi sa Zapada, u vezi sa njenom vojnom ofanzivom na Ukrajinu.

Delegacije Rusije i Ukrajine sastale su se u ponedeljak na pregovorima na beloruskoj granici.

U toku je još jedna runda razgovora.

Stoltenberg je proglasio „užasnu, užasnu invaziju“ na Ukrajinu „brutalnost, koja se mora odmah zaustaviti“, pošto su SAD nedavno poslale 5.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju, a jedan odred francuskih trupa, takođe je krenuo ka Rumuniji.

Odgovornost NATO-a je da „osigura da ne vidimo razvoj događaja, u kojem je sukob u Ukrajini izmakao kontroli i postao puna konfrontacija između NATO-a i Rusije u Evropi“, rekao je lider NATO-a, insistirajući da su zvaničnici alijanse „sposoban da održi dekonflikt kontakte sa Rusijom.“

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lari Džonson: Zapad je ratom u Ukrajini, krenuo na ruske resurse!

Bivši analitičar CIA Lari Džonson ocenio je da će NATO izgubiti, ako bude morao da …