Psihički poremećaji kod mladih, povezani su sa zdravljem srca!

Evo kako psihički poremećaji, poput anksioznosti i depresije utiču na sveopšte zdravlje mladih!

Anksioznost, depresija ili nesanica mogu da utiču na krvni pritisak, čak su i usko povezani sa srčanim i moždanim udarom, pokazuju istraživanja.

Koliko je važno mentalno zdravlje, govori i činjenica da se ono u velikoj meri odražava i na ostale funkcije našeg organizma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe, ovi psihički poremećaji povezani su sa 58 odsto većim rizikom od srčanog udara i 42 odsto većim rizikom od moždanog udara, u poređenju sa ljudima sa dobrim mentalnim zdravljem.

Osim toga, istraživanja su pokazala da je rizik bio mnogo veći – čak tri puta – kod onih koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Profesor Ju-Kein Čoi, koji je koristio podatke od 6,6 miliona Južnokorejanaca, rekao je da su psihološki problemi bili su česti kod mladihu dvadesetim i tridesetim godinama i povezani sa zdravljem srca.

“Naši nalazi pokazuju da ovi pojedinci treba da prolaze redovne zdravstvene preglede i adekvatnu terapiju, ako je potrebno”, rekao je on.

Drugi istraživač ove studije, dr Čan Sun Park, dodao je: “Znatan broj mladih osoba ima barem jedan problem mentalnog zdravlja koji može da ih predisponira za srčani i moždani udar.

Buduća istraživanja bi trebalo da ispitaju prednosti upravljanja psihološkim problemima.”

Inače, posttraumatski stresni poremećaj uzrokovan je intenzivnim stresnim, zastrašujućim ili uznemirujućim događajima.

Ljudi pogođeni ovim stanjem često su primorani da ponovo prožive traumatičan događaj iz svoje prošlosti, kao što je niz noćnih mora i flešbekova.

Ukoliko se borite sa nekim od njih, savet je da se odmah obratite stručnim licima koji će da vam pomognu da se lakše izboroite sa istim.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ “Vladislav Ribnikar”, nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17.

Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

Mondo

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …