Nemačka: Rusija je nepouzdan energetski partner

Kancelar Šolc kaže da je njegova zemlja ozbiljno pogođena sukobom, između Rusije i Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u nedelju da se Rusija, ne može smatrati pouzdanim snabdevačem energijom i optužio Moskvu, da krši svoje ugovorne obaveze.

Govoreći na konferenciji za novinare sa partijskim liderima iz redova Zelenih i pro-biznis FDP-a, on je rekao da je Moskva uvek bila pouzdan energetski partner „čak i tokom Hladnog rata“ ali da to pravilo, više ne važi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema kancelarkinim rečima, uticaj ukrajinskog sukoba i povezanih sankcija se snažno oseća u Nemačkoj ali će Berlin nastaviti da podržava Kijev, protiv Rusije.

Šolc očekuje da će Nemačka proći kroz težak period ali je izrazio uverenje da će se nacija izboriti sa energetskom krizom, tokom predstojeće zimske sezone.

Nemačka se bori sa problemima snabdevanja prirodnim gasom preko Severnog toka 1, koji je u potpunosti zatvoren od 31. avgusta.

Gasovod ispod Baltika radio je sa 40 odsto kapaciteta od juna pa nadalje, dajući oko 67 miliona kubnih metara, dnevno.

Prvobitno smanjenje snabdevanja je došlo, zbog odloženog vraćanja gasnih turbina nakon planiranog održavanja u Kanadi, kao rezultat sankcija Otave Rusiji.

U julu je snabdevanje gasovodom palo na 20 odsto, pošto su preostale turbine zahtevale remont.

Ranije ove nedelje, isporuke su u potpunosti obustavljene, zbog zakazane trodnevne pauze za održavanje, a Gasprom je kasnije najavio isključenje na neodređeno vreme, nakon što je otkriveno curenje motornog ulja, u turbini.

Nekoliko političara iz EU, optužilo je Moskvu da koristi izvoz gasa, kao geopolitičko oružje, tvrdnju koju je Kremlj demantovao.

Ranije ove nedelje, Moskva je saopštila da samo sankcije Zapada sprečavaju Severni tok 1 da radi, punim kapacitetom.

Ovo dolazi nakon ponovljenih upozorenja generalnog direktora Gasproma Alekseja Milera da bi sankcije ometale Siemens Energi da obavlja održavanje, opreme gasovoda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poruka Americi: “Šta vas briga, što trgujemo s Rusijom!?”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đan izjavio je da Kina ima pravo da vodi …