“Balkan ponovo poljubio vrata”! – Vučić iz Brisela: Ništa od Srbije u EU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, da nije došlo do napretka u evrointegracijama regiona i izrazio nadu da će se situacija promeniti do kraja godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, Vučić je rekao da te dve zemlje danas nisu dobile datum za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, a da Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za članstvo u Uniji.

“Danas su Edi i Dimitar više isfrustrirani nego ja ali nadam se da do septembra situacija može da se promeni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Razumeo sam da će naše evropske kolege uložiti napore da se to desi, a mi ćemo uložiti napore da sprovedemo reforme u vladavini prava i drugim oblastima.

Nadam se da ćemo u decembru svi biti bolje raspoloženi”, kazao je Vučić.

Rama se nadovezao, rekavši da “nije nikakva tajna” da je njemu više stalo do EU nego Vučiću, jer su Albanci “religiozno privrženi” Uniji koja, sa druge strane, nije u stanju da reši problem zastoja u evrointegracijama regiona.

Vučić je izrazio zahvalnost predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju, za koje je rekao da su podržali region na evropskom putu ali je dodao da su mnoge države članice EU kritikovale Srbiju zbog odnosa prema ruskom ratu u Ukrajini.

“I Edi i Dimitar su bili veoma fer prema Srbiji, pokazali su poštovanje prema Srbiji.

Ali video sam da su hrvatski mediji već tokom samita objavili da se vrši ogroman pritisak na Vučića zbog odnosa prema Rusiji”, naveo je predsednik Srbije.

On je kazao da je Srbija danas pružila “veliku podršku” otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, “kao i mnoge druge zemlje ali da se opet nije ništa dogodilo”.

“Ovo što se desilo Severnoj Makedoniji uopšte nije fer. Naši prijatelji iz Skoplja i Tirane su zaslužili da dobiju otvaranje pregovora sa EU.

To je neophodnost jer su obe zemlje uradile sve što je trebalo da ispune za otvaranje pregovora”, naveo je.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo što je, kako je rekao, u prethodna četiri meseca (od početka ruske invazije na Ukrajine) “u evropskim medijima objavljeno 2.629 članaka o Srbiji, kako ugrožava ceo region, kako ugrožava mir u BiH i na Kosovu i onda se nije ništa desilo”.

“Moje pitanje je da li ste videli da se iko izvinio od tih medija za te dezinformacije, koje su plasirali narodima EU”, dodao je Vučić.

On je rekao i da je Srbija podržala inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona za stvaranje Evropske političkje zajednice.

“To je jedini način da nas evropske kolege čuju, da budemo saslušani i da shvatimo način na koji oni razmišljaju”, kazao je Vučić.

On je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije bila ideja ruskog predsednika Vladimira Putina, već isključivo lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …