Zapadni mediji strahuju: Rusi lansirali Bulavu, sa nove nuklearne podmornice!

U zapadnim zemljama je uobičajeno da se pomno prati, sve što je u vezi sa ruskom „nuklearnom trijadom“.

Stoga je reakcija štampe potencijalnih „partnera” na lansiranje balističke rakete R-30 „Bulava-30”, sa nove ruske nuklearne podmornice bila trenutna…

Američka agencija Rojters izvestila je 5. novembra da je strateška podmornička krstarica na nuklearni pogon „Imperator Aleksandar III“ uspešno završila probno lansiranje pomenutog SLBM-a u okviru završne faze državnog programa testiranja, pre ulaska u sastav Pacifičke flote Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mornarica (transfer bi trebalo da bude u decembru). Lansiranje je izvršeno iz Belog mora; SLBM je pogodio metu na poluostrvu Kamčatka udaljenom hiljadama kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ističući značaj ruskih snaga nuklearnog odvraćanja u kontekstu pogoršanja odnosa sa Zapadom, posebno zbog sukoba u Ukrajini, posebnu pažnju posvećuje jačanju vojnog potencijala zemlje.

Raketa Bulava, koja može da bude opremljena višestrukim nuklearnim bojevim glavama i ima domet leta od preko 8 hiljada km, ključna je komponenta nuklearnih snaga ruske mornarice.

Trenutno Rusi imaju u upotrebi 3 takve nuklearne podmornice klase Borei-A, još 4, uključujući i ovu, su u fazi testiranja ili su u izgradnji – rezimirano u publikaciji.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ispaljivanje projektila 5. novembra odvijalo se kao i obično sa podvodnog položaja.

Bojevne glave SLBM-a stigle su u naznačeno područje poligona Kura u dogovoreno vreme.

Imajte na umu da je „Car Aleksandar III“ sedma nuklearna podmornica projekta 955 „Borej“ i četvrta modernizovanog projekta „Borej-A“.

Polaganje je obavljeno 18. decembra 2015. godine, a 29. decembra 2022. godine je pušteno u vodu u Severodvinsku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping: Očaran sam gostoprimljivošću Srbije i srpskog naroda! – VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas da Kina podržava napore i zalaganja Srbije da …