BLIZU OTVORENOG RATA: SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka valda optužuje Rusiju, prenose agencije.

Napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Mere obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za mešanje u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, koje je odlučila da protera, predstavnici ruskih obaveštajnih službi, prenosi Glas Amerike.

Očekuju se i ostale mere, mada je malo verovatno da će ih administracija javno saopštiti.

“Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Delovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima”, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je, međutim, da će Sjedinjene Države “gde je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima”.

Bela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obaveštajne kanale da odgovori na izveštaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na “najboljim procenama” obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bela kuća nije zvanično potvdila te izveštaje.

“Bezbednost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država”, saopšteno je iz Bele kuće.

(tanjug)

Check Also

Holokaust je najstrašnija mrlja na licu Evrope, zauvek se mora pamtiti!

Holokaust je najstrašnija mrlja na licu Evrope i mora se zauvek pamtiti s poštovanjem, a …