Škero: Građani će zatrpati sudove tužbama zbog vanrednog stanja

Vida Petrović Škero, predsednica Centra za pravosudna istraživanja tvrdi da je tokom vanrednog stanja došlo do kršenja i ograničavanja prava građana, što će dovesti do toga da sudovi budu zatrpani tužbama za naknadu štete nastale tokom vanrednog stanja.

Ona kaže da je tokom vanrednog stanja eliminisana zakonodavna vlast, a da je sudstvo dobilo uputstva kako da sudi, bez Uredbe, a Uredba je prenela ovlašćenja na ministarstvo.

Škero misli da će biti velikih posledica, a sudovi će biti zatrpani novim tužbama. Sada će krenuti tužbe za naknade štete, krenuće i radni sporovi.

Tokom vanrednog stanja bilo je nezakonitog hapšenja i nemoguće je da te presude pravno opstanu i biće uzrok gubitaka sporova naše države pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ona govori i o pravu na pravično suđenje, koje se ne može ograničiti uvođenjem vanrednog stanja, i kaže da je kršeno u nizu segmenata i navodi da su takozvana “skajp suđenja” u početku sprovođenja na osnovu preporuke Ministarstva pravde, a ne Uredbe Vlade.

Autor: Borba.info

Check Also

Pentagon se priprema da Ukrajini isporuči nove bombe za borbu protiv ruskih sistema za elektronsko ratovanje!

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ugovor za kupovinu glava za navođenje GPS ometača za snabdevanje …