Kina uvodi onlajn međunarodnu trgovinu, startovalo 46 pilot zona

Državni savet Kine je odobrio formiranje još 46 pilot zona za razvoj prekogranične elektronske trgovine.

Lokalne uprave, kojima pripadaju te pilot zone, moraće da primene inovativne metode razvoja trgovine, kao i da razviju odgovarajuće tržišne mehanizme. Kako je navedeno u dekretu Državnog saveta, ove mere pomoći će u stabilizaciji sistema međunarodne trgovine i investicija.

Prema prognozama Svetske trgovinske organizacije (STO), pandemija virusa korona mogla bi da dovede do pada međunarodne trgovine, koji nije viđen od Drugog svetskog rata.

Prema optimističkom scenariju, u 2020. godini svetska trgovina će opasti za 13 posto, dok najnegativniji scenario podrazumeva pad svetske trgovine za 32 posto. U tom slučaju globalni BDP može pasti za 8,8 posto.

Već sada mnogi tradicionalni proizvodi, za kojima je pre pola godine postojala velika potražnja, gube vrednost neverovatnom brzinom zbog pada svetske potražnje i logističkih ograničenja usled karantina.

Cene nafte u aprilu su dostigle negativne vrednosti, pošto su troškovi transporta i čuvanja ovog proizvoda bili veći od njegove cene. Globalno tržište čelika takođe ima poteškoća. Prihodi najvećih proizvođača su opali za gotovo osam posto u odnosu na prošlu godinu.

Za gotovo sve proizvode, bilo da je to ugalj ili nafta, postoji ozbiljan pad potražnje. To nije iznenađujuće: ograničenja, povezana sa borbom protiv širenja virusa korona negativno su uticala na rad većine preduzeća širom sveta.

Stvari su još gore u sektoru logistike i turizma. Airbnb Inc smanjuje broj svog osoblja širom sveta za 25 posto zbog pada turističke industrije. Prema podacima Svetskog saveta za turizam i putovanja, turistički sektor koji doprinosi sa 10 posto rastu globalnog BDP godišnje, mogao bi izgubiti do 50 miliona radnih mesta širom sveta kao rezultat pandemije. To će zauzvrat negativno uticati na kupovnu moć stanovništva, odnosno na maloprodaju. I kao rezultat, uticaće na čitavu međunarodnu trgovinu.

Onlajn međunarodna trgovina inovativno rešenje

Za Kinu je izvoz i dalje važan pokretač ekonomskog rasta. Da bi oživela sopstvenu i obnovila globalnu ekonomiju, Kina nudi inovativno rešenje: podsticanje elektronske trgovine. Ona je dinamičnija, manje je pod uticajem karantinskih ograničenja i omogućava da se smanje transakcioni troškovi.

Prošle godine, maloprodaja u međunarodnoj elektronskoj trgovini u Kini porasla je za 38.3 posto na 26.4 milijarde dolara. Stoga je podsticanje prekogranične međunarodne trgovine logičan korak ka obnavljanju ekonomskih aktivnosti i priliva robe u novim uslovima, rekao je naučni saradnik u Kineskom centru za istraživanja STO na Univerzitetu za međunarodnu ekonomiju i trgovinu Džou Nijanli.

„Mislim da je ovo sasvim logično. Zbog zastoja tokom epidemije, mnoga područja, uključujući međunarodnu trgovinu, teško su pogođena. A Kina još uvek mnogo zavisi od međunarodne trgovine. Zato će inovacije u trgovini sigurno pomoći ekonomskom oporavku. Trgovanje preko interneta je neizbežan trend, pogotovo kada je „oflajn trgovina“ pogođena. Ovo se odnosi i na međunarodnu trgovinu“, kazao je on.

Država daje olakšice

Rezidencijalne kompanije pilotskih prekograničnih zona elektronske trgovine imaće koristi od određenih privilegija. U dokumentu Državnog saveta se navodi da će kompanije biti oslobođene od akciza i PDV na prekogranični izvoz. Pored toga, za njih će biti smanjene stope poreza na prihode.

Određena podrška od države se očekuje i za optimizaciju stranih aktivnosti, posebno za izgradnju skladišta u drugim zemljama.

Kina kao najveći igrač na globalnom tržištu elektronske trgovine, može doprineti poboljšanju novih mehanizama za trgovanje. Ekspert je dodao da je dobro uspostavljen sistem međunarodne trgovine, u okvirima STO, stvoren pre mnogo godina, i u nekim aspektima možda neće zadovoljiti savremenu stvarnost elektronske trgovine.

„S obzirom na to da tendencije razvoja realnog sektora ekonomije i trgovine idu ka tome da pređu na oflajn režim, postojeća pravila mogu, naravno, zahtevati korigovanje, posebno kada je reč o njihovoj primeni. Moguće je da neki oblici trgovinskih aktivnosti ili klasifikacije proizvoda nisu precizirani u trenutnom sistemu, što znači da postoji pravni vakuum. Stoga će promene u formatu vođenja biznisa dovesti do promena pravila međunarodne trgovine. Sada STO pregovara o pravilima elektronske trgovine. Verujem da čak i da se epidemija nije dogodila, elektronska trgovina bi se i dalje razvijala jer je to objektivan trend. Upravo epidemija je ubrzala proces prilagođavanja postojećih pravila i propisa elektronskoj trgovini“, objašnjava kineski ekspert

Uspostaviti zdravo tržišno okruženje

Nedavno su na zasedanju Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine bili razrađene ključne tačke na koje vlasti treba da se fokusiraju pri podršci ekonomskom oporavku. Istaknuto je da posebnu pažnju treba posvetiti tržišnim mehanizmima za raspodelu resursa da bi oni igrali odlučujuću ulogu. Ekspert takođe naglašava važnost uspostavljanja zdravog tržišnog okruženja za razvoj prekogranične elektronske trgovine.

„U uslovima pandemije, koja je preplavila čitav svet, nesumnjivo moramo ubrzati stvaranje novog međunarodnog trgovinskog sistema koji zadovoljava potrebe elektronske trgovine. U ovom procesu, čini mi se da je veoma važno podstaći proces olakšavanja elektronske trgovine, razvijati međunarodnu saradnju, uključujući i saradnju u sektoru usluga, finansijskog poslovanja, logistike…. Elektronska trgovina je onlajn transakcija između kupaca i prodavaca. To znači da je važno poboljšati poslovno okruženje, povećati nivo poverenja između kupaca i prodavača, zaštititi interese potrošača, kao i njihovu privatnost. To je jedini način da se izgradi trgovinsko okruženje zasnovano na poverenju“, uveren je ovaj stručnjak.

Za razliku od prethodne krize 2008. godine kada su vlasti u Kini izdvojile neviđeni paket mera direktnog stimulisanja krupnih preduzeća i velikih infrastrukturnih projekata radi održavanja tempa rasta BDP, ovog puta akcenat je na podršci malom i srednjem biznisu. To je i logično jer privatni sektor obezbeđuje 60 posto rasta BDP i 80 posto radnih mesta.

Na već pomenutom zasedanju Političkog biroa istaknut je i značaj obezbeđivanja dovoljnog broja radnih mesta i stabilnog životnog standarda stanovništva. Razvoj prekogranične elektronske trgovine trebalo bi da podrži upravo mala i srednja preduzeća jer je njima lakše da se razvijaju putem interneta, smanjujući transakcijske troškove.

Vlasti će takođe pomoći. Neke mere poreskih olakšica za mala preduzeća koje ističu ove godine, automatski su produžene do 2023. godine. Posebno će u naredne tri godine finansijske institucije biti oslobođene poreza na prihod od kamata za kredite za mala i srednja preduzeća.

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …