Vučić poručio svim Srbima: Glavu gore! Ni Srbija, ni srpski narod, nisu osuđeni nizašta!

Vučić je naveo da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

Predsednik Aleksandar Vučić je, tokom svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, naveo da je Srbija nekoliko puta pokretala mogućnost da osuđeni državljani Srbije služe kaznu u našoj zemlji.

„Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji”, naveo je Vučić.

– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek.

Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – kazao je Vučić.

Istakao je da Srbija ozbiljno shvata obaveze u vezi sa Mehanizmom, ali da je Viši sud u Beogradu zaključio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene.

„Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu”, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Srbija isporučila Tribunalu sve optužene osobe, uključujući i ličnosti iz najviše vlasti.

Vučić je naveo da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN.

Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta.

Njihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu – kazao je Vučić.

Rekao je i da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

– Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju.

Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji.

Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Artmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava.

Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – kazao je predsednik.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama.

Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni.

U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja.

Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao Mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da je kriminalizuje.

– Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve u Srbiji i Srbe u celom regionu:

„Glave gore! Ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta! Na nama je da radimo još marljivije i da otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

Fakti

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …