Vojska SAD stvara oružje koje može da zaustavi najmoćniji tenk na svetu – Rusku Armatu

Američke kompanije Lockheed Martin i Raytheon, koje sarađuju sa američko vojno-industrijskim kompleksom, započele su proizvodnju prenosivih protiv-tenkovskih raketnih sistema (ATGM) FGM-148F Džavelin.

Kako se navodi, razlika između novog kompleksa i poznatih modela leži u modifikovanoj bojevoj glavi.

Zbog činjenice da su programeri uspeli da iskombinuju protivtenkovske tandem-kumulativne i visokoeksplozivne fragmentacijske bojeve glave, FGM-148F Džavelin ne samo da onesposobljava tenkove ili laka oklopna vozila, već i efikasno uništava neprijateljsku snagu.

Poljska će možda postati jedan od prvih kupaca novog ATGM-a. Međutim, vojni stručnjak Džejms Hasik nije isključio mogućnost da Varšavu preduhitri neka druga evropska država koja je pažljivo pratila uspehe Rusije u stvaranju vojne opreme.

U isto vreme, stručnjak je apsolutno siguran da FGM-148F Džavelin može postati „ubica“ ruskih oklopnih jedinica.

Vredi napomenuti da je najnoviji tenk T-14 Armata izazvao veliko interesovanje NATO-a i Sjedinjenih Država među raznim vrstama ruskih oklopnih vozila.

Neki stručnjaci dovode u pitanje njegovu efikasnost u slučaju stvarnih neprijateljstava. Međutim, grupa analitičara predstavila je scenario borbe u kojem jedna strana ima T-14, a druga ima Džavelin ATGM.

Prema njihovom mišljenju, američki kompleks je u stanju da nanese štetu tenku, ali nije u stanju da ga u potpunosti onesposobi.

Pored toga, bezbednost posade je na visokom nivou, tako da će njeni članovi, čak i u slučaju udara, moći da nastave bitku.

Webtribune.rs

Check Also

Kinezi se čipovali, traže isto za ceo svet

Kineski predsednik Si Đinping na samitu G20 promovisao je ideju uvođenja globalnih zdravstvenih Kju-Ar kodova, …