Vojska SAD stvara oružje koje može da zaustavi najmoćniji tenk na svetu – Rusku Armatu

Američke kompanije Lockheed Martin i Raytheon, koje sarađuju sa američko vojno-industrijskim kompleksom, započele su proizvodnju prenosivih protiv-tenkovskih raketnih sistema (ATGM) FGM-148F Džavelin.

Kako se navodi, razlika između novog kompleksa i poznatih modela leži u modifikovanoj bojevoj glavi.

Zbog činjenice da su programeri uspeli da iskombinuju protivtenkovske tandem-kumulativne i visokoeksplozivne fragmentacijske bojeve glave, FGM-148F Džavelin ne samo da onesposobljava tenkove ili laka oklopna vozila, već i efikasno uništava neprijateljsku snagu.

Poljska će možda postati jedan od prvih kupaca novog ATGM-a. Međutim, vojni stručnjak Džejms Hasik nije isključio mogućnost da Varšavu preduhitri neka druga evropska država koja je pažljivo pratila uspehe Rusije u stvaranju vojne opreme.

U isto vreme, stručnjak je apsolutno siguran da FGM-148F Džavelin može postati „ubica“ ruskih oklopnih jedinica.

Vredi napomenuti da je najnoviji tenk T-14 Armata izazvao veliko interesovanje NATO-a i Sjedinjenih Država među raznim vrstama ruskih oklopnih vozila.

Neki stručnjaci dovode u pitanje njegovu efikasnost u slučaju stvarnih neprijateljstava. Međutim, grupa analitičara predstavila je scenario borbe u kojem jedna strana ima T-14, a druga ima Džavelin ATGM.

Prema njihovom mišljenju, američki kompleks je u stanju da nanese štetu tenku, ali nije u stanju da ga u potpunosti onesposobi.

Pored toga, bezbednost posade je na visokom nivou, tako da će njeni članovi, čak i u slučaju udara, moći da nastave bitku.

Webtribune.rs

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …