Italijanska poslanca u Evropskom parlamentu: “Na Kosovu progone Srbe a vi ništa ne preduzimate”

Italijanska poslanca u Evropskom parlamentu Silvija Sardone izjavila je da prilikom boravka na Kosovu i Metohiji nije videla nijednu suštinsku meru zaštite ljudskih prava pripadnika manjina koji su mahom hrišćani, a da su Srbi na Kosovu i Metohiji neprekidno na nišanu albanske većine.

Mislim da je situacija na Kosovu i Metohiji istinski teška i moja je briga da o tome ozbiljno razmišlja što pre i Evropa – poručila je Sardoneova.

Ona je za današnje „Večernje novosti“ rekla da je u Evropskom parlamentu jasno postavila pitanje kakva je strategija EU za Kosovo i Metohiju, kako će da brane hrišćanske i evropske vrednosti i prava Srba koji su neprekidno na nišanu albanske većine, pale im kuće, pljačkaju imanja, onemogućavaju da se zaposle i normalno žive.

– Nisu mi dali zadovoljavajuće odgovore, samo birokratske fraze o okolnostima, prilikama -rekla je ona.

Sardoneova, koja je poslanik iz stranke Liga Matea Salvinija, rekla je da je, kada su tokom vanrednog stanja zbog koronavirusa na Kosovu i Metohiji učestali vandalski napadi u srpskim enklavama, zatražila od EU i italijanske vlade da sarađuju u operaciji sa Kforom kako bi otišli da zaštite ta sela gdje je situacija najrizičnija.

– Nije prihvatljivo da se u Evropi događaju takve stvari jednom civilizovanom, golorukom narodu, i da policija nikada ne uspeva da pronađe krivce. Zato sam zatražila i da Kfor nadzire istrage policije, kako bi se proverila korektna procedura njenog rada – rekla je ona.

Sardoneova je navela da, kada je bila u zvaničnoj misiji EU, u oktobru 2019. godine radi nadgledanja izbora na Kosmetu, nije videla da postoji ijedna suštinska mera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani.

(Srna)

Check Also

Kralj Bahreina i Putin – sudbina Bliskog Istoka postaje azijsko pitanje!

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi, prenosi Al …