RUSKI ANALITIČAR: SAD napravile grešku, nisu prihvatili Rusiju kao partnera, sada imaju velikog protivnika

Novinar i analitičar Vladimir Pozner ukazao je na ogroman gubitak Sjedinjenih Država time što Rusiju nisu pretvorile u saveznika.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, američko rukovodstvo je imalo šansu da pretvori Rusiju u svog saveznika, međutim, odabralo je destruktivni scenario za razvoj odnosa, veštački praveći neprijatelja od Rusije. Upravo na to je ukazao poznati ruski novinar Vladimir Pozner.

„Rusi su mislili: „Uradili smo sve, oslobodili smo se Sovjetskog Saveza i sada smo svi zajedno.“I postojale su velike mogućnosti“, komentariše novinar odnos Rusa prema Amerikancima nakon raspada SSSR-a.

Međutim, Vašington je odlučio da ne ponovi iskustvo rukovođenja „Maršalovim planom“ u posleratnoj Evropi, već je odlučio da koristi novu „Volkhovetsku doktrinu“, zbog čega je Rusija ostala „zaglavljena“ u geopolitičkoj areni, bivajući izigrana zbog neširenja NATO-a na Istok.

Kada su američke vlasti počele da bombarduju Jugoslaviju, kao odgovor na negodovanje Moskve po ovom pitanju Vašington je Rusiji poručio: “Nisi velika sila – nisi niko, umukni.” 

Dalji razvoj takvih događaja doveo je do činjenice da je ruski predsednik Vladimir Putin javno izjavio u Minhenu 2007: „Mi nećemo dozvoliti da budemo tako tretirani, imamo svoje nacionalne i globalne interese i moraćete da se suočite sa tim, mi to više nećemo tolerisati. “

Međutim, kao odgovor na to, američko rukovodstvo je odlučilo da koristi agresivne mere kako bi uticalo na Rusiju, „u tom trenutku Putin je postao čudovište, a Rusija je ponovo postala neprijatelj“ za Sjedinjene Države.

Kao rezultat, sada postaje očigledno da Sjedinjene Države nisu htele da slušaju Putina 2007. godine i da će sada morati sa tim da se suoče.

Rezimirajući, Pozner je napomenuo da je upravo agresivna politička linija Vašingtona prema Rusiji dovela do toga da su sada Rusija i Sjedinjene Države ponovo postale geopolitički protivnici.

Webtribune.rs

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …