RUSKI ANALITIČAR: SAD napravile grešku, nisu prihvatili Rusiju kao partnera, sada imaju velikog protivnika

Novinar i analitičar Vladimir Pozner ukazao je na ogroman gubitak Sjedinjenih Država time što Rusiju nisu pretvorile u saveznika.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, američko rukovodstvo je imalo šansu da pretvori Rusiju u svog saveznika, međutim, odabralo je destruktivni scenario za razvoj odnosa, veštački praveći neprijatelja od Rusije. Upravo na to je ukazao poznati ruski novinar Vladimir Pozner.

„Rusi su mislili: „Uradili smo sve, oslobodili smo se Sovjetskog Saveza i sada smo svi zajedno.“I postojale su velike mogućnosti“, komentariše novinar odnos Rusa prema Amerikancima nakon raspada SSSR-a.

Međutim, Vašington je odlučio da ne ponovi iskustvo rukovođenja „Maršalovim planom“ u posleratnoj Evropi, već je odlučio da koristi novu „Volkhovetsku doktrinu“, zbog čega je Rusija ostala „zaglavljena“ u geopolitičkoj areni, bivajući izigrana zbog neširenja NATO-a na Istok.

Kada su američke vlasti počele da bombarduju Jugoslaviju, kao odgovor na negodovanje Moskve po ovom pitanju Vašington je Rusiji poručio: “Nisi velika sila – nisi niko, umukni.” 

Dalji razvoj takvih događaja doveo je do činjenice da je ruski predsednik Vladimir Putin javno izjavio u Minhenu 2007: „Mi nećemo dozvoliti da budemo tako tretirani, imamo svoje nacionalne i globalne interese i moraćete da se suočite sa tim, mi to više nećemo tolerisati. “

Međutim, kao odgovor na to, američko rukovodstvo je odlučilo da koristi agresivne mere kako bi uticalo na Rusiju, „u tom trenutku Putin je postao čudovište, a Rusija je ponovo postala neprijatelj“ za Sjedinjene Države.

Kao rezultat, sada postaje očigledno da Sjedinjene Države nisu htele da slušaju Putina 2007. godine i da će sada morati sa tim da se suoče.

Rezimirajući, Pozner je napomenuo da je upravo agresivna politička linija Vašingtona prema Rusiji dovela do toga da su sada Rusija i Sjedinjene Države ponovo postale geopolitički protivnici.

Webtribune.rs

Check Also

Kedmi neočekivano oštro reagovao na „neutralizaciju“ glavnokomandujućeg OSU, Zalužnog!

Situacija sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim nije toliko važna, koliko pokušavaju da joj …