MILO DOBIO ŠTO NIJE OČEKIVAO: Zabranjeno sletanje aviona iz Crne Gore na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je na osnovu reciprociteta doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”.

Prethodno je Vlada Crne Gore donela odluku o otvaranju granica svoje zemlje za čak devet država među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, stoji da kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije je onemogućen ulazak u Crnu Goru.

“Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti KOVID – 19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevoziolaca registrovanih u Republici Srbiji”, navodi se obrazloženju.

Na beogradski aerodrom upravo je sleteo jedan avion “Montenegro erlajnsa” sa 115 crnogorskih studenata. Kako odluka Direktorata važi od sutra, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

(Blic)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …