Milo se dogovorio sa Prištinom da udari na Srbiju

“Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede”, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom telefonskog razgovora premijerom privremenih prištinskih institucija u ostavci Aljbinom Kurtijem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika CG, zahvalio Kurtiju na inicijativi za razgovor.

“U kontekstu prijateljskih dobrosusedskih odnosa dve države i nastavka intenzivnih političkih kontakata, i upoznao ga o uspešnom završetku prve faze borbe Crne Gore sa koronavirusom, iskazujući uverenje da će i tzv. Kosovo u skladu sa dosadašnjim postupanjima u primeni mjera uskoro imati još povoljniju epidemiološku situaciju. Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede”, kazao je Đukanović, i naglasio spremnost za tesnu saradnju sa tzv. Kosovom sa ciljem da se u što većoj meri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini”, navodi se u saopštenju.

Obostrano je, dodaju iz kabineta predsednika, ocenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs  kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i medijske slobode.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na KiM i izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

“Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susedima”, naglasio je on.

Đukanović je, kako se dodaje, pozdravio odluku tzv. Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi poverenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rešenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

“Premijer Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići napred. Zajednički je ocenjeno da je dijalog zasnovan na vrednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspeh bio prelomna tačka za povratak poverenja i stabilnost regiona”, zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsednika CG.

(Vijesti)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …