Milo se dogovorio sa Prištinom da udari na Srbiju

“Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede”, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom telefonskog razgovora premijerom privremenih prištinskih institucija u ostavci Aljbinom Kurtijem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika CG, zahvalio Kurtiju na inicijativi za razgovor.

“U kontekstu prijateljskih dobrosusedskih odnosa dve države i nastavka intenzivnih političkih kontakata, i upoznao ga o uspešnom završetku prve faze borbe Crne Gore sa koronavirusom, iskazujući uverenje da će i tzv. Kosovo u skladu sa dosadašnjim postupanjima u primeni mjera uskoro imati još povoljniju epidemiološku situaciju. Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede”, kazao je Đukanović, i naglasio spremnost za tesnu saradnju sa tzv. Kosovom sa ciljem da se u što većoj meri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini”, navodi se u saopštenju.

Obostrano je, dodaju iz kabineta predsednika, ocenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs  kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i medijske slobode.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na KiM i izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

“Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susedima”, naglasio je on.

Đukanović je, kako se dodaje, pozdravio odluku tzv. Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi poverenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rešenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

“Premijer Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići napred. Zajednički je ocenjeno da je dijalog zasnovan na vrednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspeh bio prelomna tačka za povratak poverenja i stabilnost regiona”, zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsednika CG.

(Vijesti)

Check Also

Amerika počinje da broji milijarde, koje je dala Ukrajini, sad se SAD drže za glavu ali ne svi

Korumpirani Vašington će nastaviti da toleriše ludorije Zelenskog, zahtevajući nove zalihe odbrane. Strpljenje ukrajinskih NATO …