Policajac ugušio nogom Afroamerikanca – Sukobi na ulicama SAD zbog nasilne smrti

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

On je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: “Ne mogu da dišem”, i “Podigao sam ruke, nemoj da pucaš”.

Tokom protestne šetnje do Treće policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo – zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrebila suzavac.

Okupljanju građana prethodila je objava da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpuštena iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca – belca – kako kleči osumnjičenom muškarcu – crncu – na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, prenosi Glas Amerike.

Čarls Mekmilan, jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila. Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, i onda je preminuo.

“Tužno je, jer to nije trebalo da se dogodi”, rekao je Mekmilan.


Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušivao o molbe:

“Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče”, bile su muškarčeve reči upućene policajcu – zabeleženo je na snimku, piše agencija AP.

Posle nekoliko minuta, jedan od policajaca govori muškarcu da se opusti. Prolaze minuti i on ostaje nepomičan usled zahvata policajca koji ga je u tom položaju držao još nekoliko minuta.

Okupilo se nekoliko očevidaca, a pojedini su događaj snimali mobilnim telefonima. Postajali su uznemireniji kada je muškarac upućivao policajcu molbe da prestane. Jedan od njih, vidi se na snimku, policajcima je rekao da bi trebalo da ga puste da diše. Drugi je dobacio da bi mu trebalo proveriti puls.

“To je prava odluka”

“To je prava odluka”, komentar je koji je Džejkob Frej, gradonačelnik Mineapolisa, objavio na društvenoj mreži Tviter povodom otpuštanja četvorice policajaca.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

“Biti crnac u Americi ne bi trebalo istovremeno da znači i smrtnu presudu. Čitavih pet minuta posmatrali smo belog policajca. koji kolenom pritiska vrat osobe koja je crnac. Pet minuta. Kada čuješ nečiji poziv upomoć – od tebe se očekuje da pomogneš. Ovaj policajac omanuo je, u najosnovnijem, ljudskom smislu”, napisao je Frej na društvenoj mreži Fejsbuk.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Stručnjaci za primenu sile u policijskim intervencijama ukazuju da nema sumnje da je preminuli muškarac previše dug vremenski period proveo pod zahvatom. Smatraju da je osumnjičeni bio pod kontrolom i da se više nije opirao.

(Glas Amerike)

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …