UDARNA VEST: “Politička karijera Đukanovića je završena ukoliko se opozicija ujedini” – VIDEO

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost komentarisao je odluku crnogorskih vlasti da od 1. juna ne otvore granice prema Srbiji.

“To nije politika koju podržava većinska Crna Gora, bez obzira koje su nacionalnosti”, rekao je Starović.

Kao odmeren je ocenio odgovor iz Beograda.

“Apsolutno ispravna i odmerena reakcija i naravno da Srbija ne treba da odgovara recipročnim merama, jer bi time nasela na narativ Mila Đukanoviča. Jako je bitno da to da je predsednik Srbije naglasio da se radi o bratskim narodima. To bi trebalo da bude osnov za večne bratske odnose dva naroda, ali što danas nije slučaj”, rekao je Starović.

On je govorio i o diskriminaciji nad Srbima prilikom zapošljavanja u Crnoj Gori.

“Čitam podatke različitih nevladinh organizacija, koji govore o tome da je prisutnost Srba u organima javne uprave od pet do sedam odsto, dok u na primer policiji i ostalim važnim segmentima njihova je prisutnost ravna nuli. Sa druge strane, Srba je u Crnoj Gori 29 odsto”, naveo je on dodavši da, ukoliko se to predoči crnogorskim vlastima, oni će taj podatak okarakterisati kao neistinit.

Crnogorske vlasti svoju odluku opravdale su epidemiološkim razlozima, ali su u isto vreme poslali veliki broj studenata nazad u Srbiju.

“Mislim da su oni postigli željeni efekat. Njihova želja je bila da isprovociraju kako Beograd, tako i Srbe koje žive u Crnoj Gori : kada imate jasnu nameru vi ćete naći tehničko opravdanje. Oni su pokušali da ovu meru opravdaju udelom broja obolelih u odnosu na ukupno stanovništo. Međutim, i tu su napravili grešku, jer na primer Poljska, prema kojoj su otvorene granice, ne ispunjava njihove kriterijume”, poručio je on.

Starović smatra da je plan Đukanovića da ovim potezima izbori vanredne parlamentarne izbore.

“U Crnoj Gori redovni parlamentarni dolaze na jesen. Verujem da Đukanović dizanjem političkih tenzija pokušava da ne sačeka da se vide rezultati letnji turistički rezultati”, rekao je i naknadno dodao da “nema tog građanina u Crnoj Gori koji nema člana porodice koji živi u Srbiji i da su to stoga loše poruke koje moraju biti kažnjene na izborima.”

On je naveo da, ukoliko bude dovoljno svesti među građanima Crne Gore i ukoliko dođe do objedinjavanja opozicije, da je politička karijera Mila Đukanovića zapečaćena i da bi ta lista odnela ubedljivu pobedu.

VIDEO:

(B92)

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …