Nesposoban, ali kada mu je tata šef mafije, stekne enormno bogatstvo

Blažo (32) je jedini sin crnogorskog večitog vladara Mila Đukanovića, od koga je nasledio ljubav prema moći i sklonost ka sklapanju unosnih poslova, često veoma sumnjivih, koji su mu doneli enormno bogatstvo.

Naime, crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) doneo je odluku da izvođenje radova za postrojenje trafo-stanice Kličevo u blizini Nikšića, dodeli podgoričkoj firmi BB Solar, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Posao vredan skoro 1,5 miliona evra dobila je ova firma kao najveći ponuđač, što je samo poslednji slučaj unosnih poslova koji su vezani za ime Đukanovića mlađeg.

Ko je kontroverzni Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsednika i kako je uopšte došao do svog enormnog bogatstva?

Prvi veliki posao u kome se pominje Blažovo ime podrazumeva vlasništvo dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 kvadratnih metara u Vektri, popularnom podgoričkom poslovnom kompleksu.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u crnogorskim medijima, Blažo je ovu imovinu dobio na poklon 2006. od strica Aca Đukanovića kada je imao samo 18 godina. Kako su svojevremeno pisale podgoričke “Vijesti”, od izdavanja te dve prostorije mesečno zarađuje 2.340 evra.

Tek 2013. on postaje suosnivač kompanije “BB Solar” sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem. Prema navodima Centralnog registra Privrednog suda, osnivački kapital ove firme iznosio je svega jedan evro, što znači da su i Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi.

Kako je u analizi o poslovanju “BB Solar” pisao crnogorski list “Monitor”, tih pola evra pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za svega nekoliko godina.

Nakon toga je Blažo Đukanović postao i vlasnik firme “BB Hidro”, pa se tako upustio u svet poslovanja sa mini hidroelektranama. Zbog poslova oko izgradnje ovih stanica, Đukanović junior se čak zamerio i meštanima sela kod Kolašina, nakon što im je zabranjen prolaz preko zemljišta koje je kupio za gradnju hidroelektrane.

Činjenica je da bi Blažo teško mogao da ostvari tako vrtoglavo brz uspeh da mu nije važnih porodičnih veza sa političkim vrhom Crne Gore. Kako je analizirao “Monitor”, sin jedinac je “crnogorski san” ostvario uz malu pomoć strica bankara i tate premijera i predsednika, jer mu je prvi dodeljivao kredite, a drugi koncesije i subvencije.

Poslovi sa ocem i prvim čovekom Crne Gore se tu, međutim, ne završavaju.

Blažo Đukanović je juna 2018. od oca preuzeo vlasništvo i rukovođenje firmom “Kapital invest”, nakon što je Milo ponovo izabran za šefa države. Istog dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi “Kodio” sa 40 odsto akcijskog kapitala.

Posao mu toliko dobro ide da je i sam njegov otac jednom rekao kako je Blažo daleko bogatiji od njega, pisale su jednom prilikom podgoričke “Vijesti”. Blažo je svojim bogatstvom navodno podmirio i Milove dugove “Atlas banci” čiji vlasnik biznismen Duško Knežević, koji je nekada bio prijatelj Đukanovića, a sada su u velikom sukobu.

Blažo je, kako se tada navodilo u medijima, ocu na poklon dao 17.000 evra. Ovaj poklon od sina je razbesneo Crnogorce, koji su nedeljama protestovali na ulicama protiv vlade. Milo Đukanović je prekršio zakon, jer nije prijavio taj poklon, ali ga Agencija za sprečavanje korupcije nije kaznila zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Međutim, i sam Blažo je u dugovima. Javnosti je poznato da je kod Hipotekarne banke uzeo kredit od milion i po evra. Kako su tada izvestile “Vijesti”, on je kao garanciju, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorici, založio i luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku, koje je navodno kupio prihodima od izdavanja ovih poslovnih prostora.

Manje javne su neke druge sklonosti Milovog nasledinka, a njih je svojevremeno obznanio Duško Knežević. Uz niz optužbi za korupciju i zloupotrebu protiv Mila Đukanovića, on se osvrnuo i na njegovog sina, za koga je rekao da neretko skokne do Las Vegasa i noći provodi u kockarnici.

“Važno je da je Blažo u Las Vegasu da malo zavrti rulet”, napisao je Knežević jednom komentar na Instagramu.

Kao što su mediji često Mila Đukanovića povezivali sa pripadnicama srpske estrade, kao što je pevačica Jasna Milenković Jami, po koju je slao helikopter za Beograd da dođe u Podgoricu i peva mu na uvce, tako i njegov sin je pokazivoa interesovanje prema srpskim pevačicama.

Svoj privatni život uvek je čuvao daleko od blica fotografa, a nema ni javne profile na društvenim mrežama. Pre četiri godine je snimljen u društvu pevačica Milice Pavlović i Rade Sarić. Sarićeva je tada objavila snimak na Instagramu gde se vidi kako Blažo đuska sa Milicom.

Dugo godina je bio poznat kao ljubitelj crnogorskih noćnih klubova, ali se u septembru prošle godine oženio sa Milenom Popović, devojkom iz Srbije.

Svadba organizovana na Svetom Stefanu imala je više od 400 zvanica, a slavilo se narednog dana do osam sati ujutru. Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli novinari, na svadbi su pevali srpski pevači Aco Pejović, Aleksandra Prijović i Milica Pavlović, dok je iz BiH kao specijalni gost bio Hari Mata Hari.

(Nova.rs)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …