Skandal u SAD: Američke podmornice decenijama pravljene od nekvalitetnog čelika

Vodeći isporučilac visokokvalitetnog čelika za podmornice američke ratne mornarice umešan je u skandal zbog višedecenijske prodaje nekvalitetnog metala, jer je jedan od saradnika kompanije lažirao rezultate laboratorijskih istraživanja, piše agencija AP, pozivajući se na Ministarstvo pravde SAD.

Reč je o kompaniji „Bredken Ink“, glavnom isporučiocu visokokvalitetnog metala na brodogradilištu „Elektrik Bout“ i „Njuport Njuz Šipbilding“, gde se grade nuklearne podmornice za američku mornaricu.

Kompanija je, prema podacima Ministarstva pravde, platila 10,9 miliona dolara u okviru sporazuma o odlaganju krivičnog gonjenja.

Ona je 2008. godine kupila metaluršku fabriku u Takomi. Devet godina kasnije, prilikom promene rukovodstva preduzeća, otkriveno je da je bivša direktorka fabrike, 66-godišnja Ilejn Tomas, od 1990-ih godina lažirala rezultate analize 240 partija čelika za trupove podmornice. To je polovina ukupne količine metala koji je „Bredken“ isporučio za potrebe američke flote.

Ona je priznala krivicu i rekla da je smatrala da je glupo testirati metal na tako niskim temperaturama. Njeno suđenje će početi 30. juna.

„’Bredken Ink’ doveo u opasnost operacije američke mornarice i živote mornara“, izjavio je tužilac Sijetla Brajan Moran.

Moran smatra da je, iako se u dokumentima istrage ne pominju nesreće prouzrokovane niskim kvalitetom metala, mornarica imala dodatne troškove za borbenu gotovost podmornica. Nije saopšteno o kojim se podmornicama radi.

Nakon što je prevara otkrivena, kompanija je aktivno sarađivala sa policijom i obećala da će pooštriti kontrolu nad fabričkom laboratorijom. Ukoliko „Bredken“ ispuni zahteve Ministarstva pravde, optužba kompanije za prevaru će biti odbačena.

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …