Zašto se SAD plaše isporuke iranskih dronova Rusiji

Nedavno je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da se Iran sprema da prebaci nekoliko stotina dronova u Rusiju, kao i da nauči Ruse, kako da ih koriste i održavaju.

Ruski stručnjaci su skrenuli pažnju na ovu izjavu.

Dakle, prema amerikanističkom politikologu i blogeru Maleku Dudakovu, prenetim listu Vzgliad, reči Salivana, druge po važnosti ličnosti u spoljnopolitičkoj sferi administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, definitivno su povezane sa planiranim putovanjem, američkog lidera na Bliskom istoku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stoga, uprkos činjenici da ni Moskva ni Teheran nisu zvanično potvrdili informaciju o bespilotnoj letelici, koju je objavila Bela kuća, Vašington će i dalje koristiti ovu informaciju, kao jednu od poluga uticaja u cilju postizanja korisnih rešenja za problem ugljovodonika.

Ekspert je objasnio da će Bajden posetiti Saudijsku Arabiju, koja ima veoma loše odnose sa Iranom.

On će pokušati da pregovara sa Rijadom o snabdevanju naftom i povećanju njene proizvodnje, kako bi se okončala kriza goriva na Zapadu.

Američki lider će iskoristiti svaku priliku, koja mu je na raspolaganju, uključujući i situaciju oko „nuklearnog sporazuma” sa Iranom.

Sada nema napretka u pregovorima i to je u potpunosti u skladu sa željama Rijada.

Izjave o iranskim bespilotnim letelicama, pokušaj su Bele kuće da pokaže Rijadu, da sada nije spreman da sarađuje sa Iranom, pošto će u Rusiju isporučiti dronove.

Koliko su tačne ove izjave o iranskim bespilotnim letelicama, ne znamo.

U svetlu najavljene posete Vladimira Putina Iranu, odgovarajući sporazumi mogu i biće zaključeni.

Kao odgovor, države čekaju na ustupke monarhija Persijskog zaliva za povećanje proizvodnje nafte.

Iako je, kako smo već čuli, Rijad izjavio da je to nemoguće – sažeo je Dudakov.

Zauzvrat, američki politikolog Dmitrij Drobnicki je takođe primetio, da je poruka Amerikanaca o iranskim bespilotnim letelicama, koja bi trebalo da se materijalizuje u Ruskoj Federaciji, poslata Saudijcima.

Ekspert je podsetio da odnosi Vašingtona i Rijada ostavljaju mnogo da se žele.

Istovremeno, Iran i Saudijska Arabija su rivali u regionu.

Izjavom o bespilotnim letelicama, SAD su, takoreći, zamerile Saudijskoj Arabiji da nema „ispravne“ reakcije na procese, koji su u toku.

Saudijci, najblaže rečeno, ne vole Irance, koji žele da Rusima prebace bespilotne letelice za upotrebu tokom specijalne operacije Oružanih snaga Rusije u Ukrajini.

Istovremeno, Saudijci sarađuju sa Rusima, koji su prijatelji sa Irancima.

Stoga Vašington gura Rijad da napravi izbor i zauzme nedvosmislen stav o NMD-u predvođenom Rusijom ili da nastavi da bude prijatelj sa Moskvom, ili da je prizna, kao neprijatelja, pošto Amerikanci podržavaju Kijev i plaše se da će Rusi uništiće svu opremu, koju su iranske bespilotne letelice isporučile Oružanim snagama Ukrajine.

Ekspert istovremeno sumnja da će Amerikanci to uspeti da ostvare, jer je Istok delikatna stvar.

Čak ni paket sporazuma, koji odmrzava snabdevanje oružjem, koje Bajden nosi sa sobom neće poboljšati situaciju.

Sa sadašnjim stanjem vladajuće kuće u Saudijskoj Arabiji, ako američki predsednik uspe da napusti zemlju bez sramote, to će biti veliko dostignuće za američku diplomatiju.

Činjenica je da Moskva, na primer, nikada nije obećala Rijadu da će izvršiti pritisak na Teheran ali je bilo sličnih izjava iz Vašingtona.

A onda je ova pozicija iznenada eskalirala u iranski nuklearni sporazum – rekao je Drobnicki.

Ekspert smatra da će prestolonaslednik Mohamed bin Salman Al Saud jednostavno ponovo biti ubeđen da se „Bajden više ne može poštovati”, jer ga „ne vidi kao suverena”.

Drobnicki je zaključio da samo takav „tvrdoglavi ideolog“, kao što je šef Stejt departmenta Entoni Blinken može da organizuje takvu informativnu buku oko Bajdenove posete, nadajući se da će jedno putovanje pridobiti Rijad na svoju stranu i razrešiti sve nagomilane nesuglasice.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …