Tajna Vučićeva igra protiv Rusije: Putin ne želi ni da ga vidi jer Moskvi iza leđa dogovara predaju u Vašingtonu

Jučerašnji dan u Srbiji obeležila su dva događaja – telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića i najava sastanka Vučića sa predsednikom takozvanog Кosova Hašimom Tačijem 27. juna u Vašingtonu, piše za ruski Regnum Mlađa Đorđević, nekadašnji savetnik Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije.

Prema natpisima u srpskim novinama, predsednik Putin je u prijateljskom razgovoru “poželeo Vučiću uspeh na predstojećim izborima”, koje će, uzgred, srpska opozicija bojkotovati, zbog čega je jedino otvoreno pitanje da li će Vučić dobiti 70 ili 75 odsto glasova.

U člancima nije rečeno da je razgovor održan na inicijativu srpske strane, kako je saopšteno u Кremlju, kao ni da je “ranije planirani” sastanak Putina i Vučića otkazan, konstatuje Đorđević u autorskom trekstu za Regnum.

U nekim srpskim krugovima kažu da je do otkazivanja sastanka, koji je, prema rečima samog Vučića, trebalo da bude održan u Moskvi 17. ili 18. juna, došlo usled činjenice da je rusko rukovodstvo saznalo za predstojeće razgovore o kosovskom pitanju u Vašingtonu, a kojem nisu prethodile konsultacije sa Rusijom.

A sudeći po onome što se u poslednje vreme dešava u Srbiji u tom pogledu, sa sigurnošću se može reći da se Vučić sprema da učini poslednji korak ka nepovratnoj izdaji naše južne pokrajine.

Ričard Grenel, specijalni predstavnik američkog predsednika Donalda Trampa za rešavanje pitanja Kosmeta, objavio je juče na svom Tviteru da će se 27. juna, dan uoči najvažnijeg srpskog praznika Vidovdana, kada se obeležava godišnjica Kosovske bitke iz 1389, Vučić sastati u Vašingtonu sa takozvanim predsednikom separatističkog Кosova Hašimom Tačijem.

Tema sastanka, prema Grenelu, biće pitanje dalje ekonomske saradnje Srbije i “Кosova”. Međutim, u redovima patriotske javnosti u Srbiji vlada sumnja da ovaj sastanak može poslužiti kao poslednji pripremni korak za izdaju.

Prvo, ove informacije se uklapaju u navodni scenario za potpisivanje konačnog sporazuma o Кosovu pre predsedničkih izbora u SAD. U Srbiji se već otvoreno priča da je Tramp postavio za svoj cilj bilo kakvo zatvaranje teme Кosova kako bi ovo predstavio kao svoj međunarodni uspeh.

S druge strane, primetno je da Evropska unija, koja je do sada igrala veliku ulogu u pregovorima, ćuti o ovoj američkoj inicijativi. Ovo ponašanje ukazuje da je EU shvatila da su njene snage nedovoljne za rešavanje ovog pitanja i prebacuje ga u Vašington.

Za Srbiju ovakve promene mogu biti izuzetno štetne, s obzirom na to da su Sjedinjene Države glavni sponzor takozvane kosovske nezavisnosti. Na kraju krajeva, oni su s tim ciljem i bombardovali Jugoslaviju 1999. godine.

Trenutno je jedini garant očuvanja Kosmeta unutar Srbije Rusija, jer upravo ona može odbraniti Rezoluciju 1244 u Savetu bezbednosti UN koja garantuje takav status.

U poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji je započela otvorena kampanja protiv ove rezolucije koju s predumišljajem vodi upravo Vučić. Rezolucija smeta izdaji koju je on zamislio, pa zato on izjavljuje da rezolucija 1244 “nije toliko dobra po nas”.

S druge strane, ohrabruje činjenica da rusko rukovodstvo i njeni zvanični predstavnici u Srbiji sve više ističu u svojim izjavama da svako rešenje ovog pitanja treba da bude u skladu s Rezolucijom 1244. Vučić, međutim, otvoreno zloupotrebljava njihove izjave.

Tako, kada ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, kaže nešto o ovome, na naslovnim stranama srpskih novina pojavljuju se reči koje su suprotne onome što je ambasador rekao.

Osim toga, nekoliko dana pred izbore na kojima opozicija neće učestvovati, kako ne bi dala legitimitet predstojećoj izdaji, Vučić za naslove svojih novina koristi reči kojima mu je Putin navodno u telefonskom razgovoru poželeo uspeh.

Sve se to radi namerno, tako da uoči izdaje Кosmeta Vučić stvori u srpskom društvu utisak da uživa podršku Rusije i lično Putina za takav korak.

Možemo se samo nadati da mu je tokom ranije pomenutog razgovora zapravo bilo jasno rečeno na šta je Rusija, kao garant međunarodnog prava, spremna da pristane, a o čemu ne može biti ni govora.

U suprotnom, kada Vučić izda Кosovo, svima će se činiti da je Rusija bila saučesnik u tome, što zapravo i jeste Vučićev cilj – zaključuje Đorđević u autorskom tekstu

(Regnum.ru)

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …