EVROPSKI PARLAMENT: Srbija bez demokratije, dok je ne vrate nema ulaska u EU

Predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon ocenila je, dan nakon završetka izbora, da se nivo demokratije u Srbiji značajno pogoršao, a kao argumente navela to što, kako kaže, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima.

”Više nemamo parlamentarnu opoziciju, što dovodi u pitanje legitimitet celog rada novog parlamenta”, smatra Fajonova, koja sada ima na umu, kako kaže, traženje novih metoda kako bi i taj deo opozicije bio uključen u sledeći krug međustranačkog dijaloga, uz posredovanje EP.

Ona navodi i da je zbog pandemije kovida 19 postojala samo ograničena posmatračka misija OEBS-a / ODIHR-a, a da Evropski parlament nije mogao da pošalje nijednu, pa se pozvala na “lokalne posmatrače” za tvrdnju da je na pet odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti, preneo je Tanjug.

Izjava Tanje Fajon data je u zajedničkom saopštenju grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, među kojima su portparol Odbora za spoljnu politiku i razvoj Tonino Picula i potpredsednica SD za spoljne poslove Kati Pir.

Oni u saopštenju pozivaju članice EU 27 da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije pre nego što se u zemlji uspostavi “dovoljna demokratija”.

Check Also

Zelenski priteran uza zid! Mora da zove Putina!

Volodimir Zelenski je prelomio u ponedeljak, rekao je da se zalaže za učešće Moskve, na …