Iščenko: Ako Zapad odbije Putinov predlog mogu dobiti nešto mnogo lošije nego što sada imaju

Ukrajinski politikolog Rostislav Iščenko govorio je o formiranju novog globalnog sistema međunarodnih odnosa.

Prema rečima stručnjaka, ruski predsednik Vladimir Putin predložio je Zapadu “da ostane u velikim savezima”.

Kako navodi, Rusija nikada nije nastojala da uništi poraženog neprijatelja, pa će sada njena uloga kao lidera biti veoma blaga. Vladimir Putin predložio je da se sazove “pet” stalnih članica UN-a kako bi se prilagodio sistem međunarodnih odnosa.

“Zapadu je data šansa da ostane u igri, ne samo u igri, već i u velikim savezima”, smatra Iščenko.

Zbog toga će vodeći politički igrači morati, ne samo da pristanu na održavanje konferencije, već i da se tokom pregovora ponašaju konstruktivno.

Istovremeno, ako Rusija bude odbijena, može se stvoriti savez od deset ili dvadeset zemalja koje bi razgovarale o gorućim pitanjima.

Ako SAD i Velika Britanija budu ignorisale predlog ruskog lidera, sastanku će prisusvovati Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Južna Koreja.

Zapad je izgubio od Rusije u četiri konfrontacije (nakon Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, hladnog rata i hibridnih ratova), što znači da pravila igre treba promeniti.

Prema politikologu, upravo to predlaže Vladimir Putin. Međutim, postoji mogućnost da se slika uskoro ozbiljno promeni bez učešća političkih igrača a početak svega može biti u Sjedinjenim Državama gde se mogu dogoditi eksplozije promena van kontrole političkih elita i partija. 

Borba.info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …