EUobserver: Ruski aduti u sukobu sa SAD oko “Severnog toka 2”

Strani mediji skrenuli su pažnju na adut Rusije u američkoj igri protiv Severnog toka 2.

Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski trebalo bi da bude konačna karika u izgradnji gasovoda Severni tok 2.

Slično mišljenje izraženo je u Euobserver-u, u vezi sa nedavnim izveštajima o novim pokušajima SAD-a da spreče završetak ruskog gasnog projekta drugim setom sankcija.

“Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski biće konačna karika u lancu izgradnje Severnog toka 2, uništavajući američke planove da spreče implementaciju gasnog projekta”, rekao je izvor.

Istovremeno se ističe da tajna uspeha Severnog toga AG leži u činjenici da 51% akcija ove kompanije pripada Gazpromu. „Taj adut, zajedno sa brodom za polaganje cevi neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da zaustave izgradnju Severnog toka-2“, veruju autori teksta.

EUobserver takođe primećuje činjenicu da su Nemačka i Rusija uspele da obezbede podršku ministra spoljnih poslova EU Džozefa Borela po pitanju sprovođenja projekta ST-2.

“Šteta koju su američke sankcije nanele ekonomskim interesima EU slabi transatlantsko jedinstvo”, rekao je Borel o želji SAD da zapravo nametnu svoja pravila igre na evropskim tržištima.

Borba.info

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …