Dip stejt sprečava konačni kraj rata u Avganistanu

Američki Senat glasao je o predlogu zakona kojim bi se okončao rat u Afganistanu i ukinuo zakon iz 2001. godine kojim je odobren Rat protiv terorizma, i koji je zaustavio redak pokušaj da se obustavi najduži sukob u američkoj istoriji.

Poslanici su u sredu glasali 60:33 odbijajući predlog zakona iniciranog od strane senatora Rand Pola i Tom Udala. Pod nazivom “AFGHAN”, mere bi naterale Pentagon da započne “uredno povlačenje” iz Avganistana i isplati američkim vojnicima bonus od 2.500 dolara.

Uoči glasanja, Pol je naveo skoro 20-godišnji sukob kao rasipanje američkih života, pozivajući zakonodavce da pošalju trupe kući.

“Nije održivo voditi borbu u Avganistanu”, rekao je Pol Senatu, napominjući da neki vojnici koji su učestvovali u sukobu nisu ni rođeni kada je on pokrenut 2001. godine.

„Mnogi su rekli da treba da okončamo rat. Danas možete da glasate “, dodao je.

Prvobitno uveden prošle godine, amandman bi takođe ukinuo dozvolu za upotrebu vojne sile (AUMF) iz 2001. godine, na koju se poziva prilikom opravdavanja ilegalnih vojnih invazija širom sveta.

Od američke invazije na Avganistan, AUMF je već desetak puta citiran da bi odobrio razmeštanje, bombardovanje ili druge oružane operacije u najmanje 14 zemalja.

Iako je sporazum postignut između Vašingtona i talibana početkom ove godine pokrenuo postepeno povlačenje otprilike 12.000 američkih vojnika stacioniranih u zemlji, oko 8.600 vojnika i dalje je ostalo tamo. Uprava je, kako se izveštava, pokušala da povuče još 4.000 do jeseni, ali tek treba da objavi odluku.

Dok američki zvaničnici, uključujući komandanta CENTCOM-a Frenk Mekenzija, kažu da su talibani posednjih meseci izbegavali napade na koalicione snage, stalni sporovi između militantne grupe i avganistanske vlade i dalje prete da će prekinuti sporazum o povlačenju.

Borba.info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …