Bivši šef Pentagona tvrdi da će Tramp razvesti SAD, od NATO-a!

Bez SAD da ga drže na okupu, blok bi se „srušio“, rekao je Mark Esper za MSNBC.

Bivši američki predsednik Donald Tramp uskratiće američku podršku Ukrajini ako bude izabran sledeće godine, što će pokrenuti lanac događaja koji bi doveli do raspada NATO-a, rekao je njegov bivši ministar odbrane Mark Esper.

U intervjuu za MSNBC u četvrtak, Esper je upitan, šta bi izgledi za drugo Trampovo predsedništvo značili za budućnost NATO-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mislim da bi jedna od prvih stvari koja bi se desila bila da on povuče podršku Ukrajini“, odgovorio je Esper.

„I naravno, ako bi se to dogodilo, ceo napor, koji ima za cilj da podrži Ukrajinu u njenom ratu sa Rusijom, ne bi bio ništavan.

Sjedinjene Države su kao veliki blok u Jenga tornju; izvučeš nas i sve se sruši”.

Tramp je više puta obećavao da će okončati sukob u Ukrajini „u roku od 24 sata“, od svoje inauguracije ako pobedi na izborima za predsednika Džoa Bajdena sledeće godine.

Bivši predsednik je nagovestio da će iskoristiti vojnu pomoć, kao polugu da to postigne tako što će prekinuti dotok oružja, kako bi primorao Kijev za pregovarački sto.

„Njegov sledeći potez bi bio da povuče SAD iz NATO-a, nakon čega bi povukao naše snage iz zemlje NATO-a“, rekao je Esper za MSNBC.

„Na kraju, mogli biste da dovedete do kolapsa saveza. Da li će posle toga hteti da povuku američku vojsku iz Koreje, iz Japana, iz drugih zemalja koje su sa nama savezničke”?

Tokom svog predsedavanja, Tramp je napao evropske članice NATO-a, optužujući ih da su se otarasile ogromnog američkog vojnog prisustva na kontinentu, a da nisu ispunile cilj bloka da potroše 2% BDP-a na odbranu.

Tramp je iskoristio godišnje sastanke NATO-a da ukori evropske lidere, zbog povećanja vojnih izdataka, a prema rečima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, bio je spreman da objavi povlačenje SAD iz alijanse 2018. godine.

Prema izveštajima medija, Tramp je takođe zahtevao da Južna Koreja i Japan plate više SAD, kako bi njihove snage bile stacionirane u obe zemlje.

Dok je Tramp izvodio vojne napade na Avganistan, Irak i Siriju, pokušao je da povuče američku vojsku iz sve tri zemlje i izjavio da ne želi da američka vojska „bude svetska policija“.

Dva meseca pre Esperovog intervjua, anonimni izvori rekli su časopisu Roling stoun da su Tramp i njegovi savetnici razgovarali o povlačenju SAD iz NATO-a ili dramatičnom smanjenju posvećenosti Vašingtona alijansi, ukoliko pobedi, na predsedničkim izborima.

Prema pisanju časopisa, Tramp je svom timu rekao da “pristalice NATO-a” neće raditi u njegovoj drugoj administraciji.

Budući da je do izbora 2024. manje od godinu dana, a Tramp prednjači Bajdena u većini anketa, poslednjih dana je objavljena gomila novinskih članaka i komentara autora u kojima se tvrdi, često bez dokaza, da će bivši predsednik napustiti NATO, tj. demonstranti i pokušava da se pozicionira, kao „doživotni predsednik” ako uspe da pobedi na izborima 2024.

Svi autori članaka bili su istaknuti kritičari Trampa, tokom njegovog predsedništva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …