USAGLAŠAVA PROTIV PROTESTA – Kon: Srbija u nepovoljnoj situaciji sa tendencijom da pređe u vanrednu

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog velikog broja kovid pacijenata zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom je tenzijom, ali da je još uvek pod kontrolom jer svaki pacijent još ima mesto za lečenje.

On je za TV Pink naveo da se Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju. Podseća da je vanredna situacija već proglašena u više gradova.

“Preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su proširenja kapaciteta. Obezbeđuje se da sistem funkcioniše, trenutno je pod kontrolom, jer svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen samo treba mnogo strpljenja”, rekao je Kon.

On je naglasio da je ogroman pritisak i na kovid ambulante i respiratorne centre u Vojvodini, te da je na svim nivoima povećano opterećenje.

Važno je, ističe on, da stariji od 65 i hronični bolesnici nose maske.

“Kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način da se smanji prenošenje je da svi nose masku. Ako samo nose hronični bolesnici i stariji od 65. godina oni će samo sebe štititi 30 odsto. Kada bi svi nosili onda je zaštita 99 odsto”, naglasio je on.

Upitan koliko jedna maska može vremenski da štiti, Kon je naveo da maska može da pruži efektivnu zaštitu dva sata i da je treba menjati čim se navlaži.

Navodi i da Kriznom štabu za preduzimanje određenih mera nedostaje vanredno stanje, jer postoje zakonska ograničenja.

“Mnoge stvari koje smo radili ne bi mogli da uradimo da nije bilo vanrednog stanja, jer postoje zakonska ograničenja. Ne možemo da pratimo kontakte u samoizolaciji. U vanrednom stanju imali veliku pomoć policije i kontrolu toga i nisu se time morale baviti epidemiološke službe koje su potpuno zatrpane”, istakao je on.

I Sputnjik usaglašava protiv protesta

Virus se rasplamsao, bukte nova žarišta u Srbiji

Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji u vezi sa virusom korona. Broj zaraženih u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima. Krizni štab upozorava da je pritisak na zdravstveni sistem veliki i da će biti potrebni novi kapaciteti.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla na konferencije za novinare da je jučerašnji dan bio najgori dan od početka epidemije po broju pacijenata koji se nalaze na respiratorima. Nije isključila mogućnost uvođenja još restriktivnijih mera i apelovala na građane da poštuju preventivne mere kako bi sprečili širenje epidemije.

(Tanjug,Sputnjik)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …