Dejan Mirović: Zašto se Vučić udaljava od Rusije i šta će prihvatiti za Kosovo?

Francuski liberal i predsednik Državnog saveta iz 1830. Benžamen Konstant je smatrao da predsednik države rešava konflikte u društvu. Vučić i Đukanović postupaju na suprotan način.

Konstantno podstiču podele u društvu, vređaju neistomišljenike. Dvanaestog jula 2020. Đukanović je u intervju za Pobjedu sve one koji ne misle kao on nazvao fašistima.

Vučić je isto uradio na konferenciji za štampu nakon prvog dana demonstracija u Beogradu 8. jula. U roku od  dve nedelje, krajem juna i početkom jula, Vučić i Đukanović su poslali specijalne policijske jedinice na opoziciono orijentisane građane u Budvi i Beogradu.

Nezadovoljstvo u Beogradu je izazvano neistinitim podacima o koroni. Predizborno obmanjivanje je dovelo do sloma zdravstvenog sistema u Srbiji i velikog broja mrtvih i zaraženih.

U Budvi je sličnim kriminalnim metodama i obmanama uzupirana lokalna vlast. Policijci su besomučno tukli ljude po ulicama Beograda i Budve čak i kada nisu pružali otpor (niko od njih nije pozvan na odgovornost).

Privatno obezbeđenje i kriminalci su pomagali policiji u Beogradu i Budvi. Kamenice i zapaljeni kontejneri su proglašeni za državni udar. NKT i Krizni štab su van svojih nadležnosti osuđivali opoziciju.

Slično kao u Crnoj Gori 2016. Rusija je u 2020. u Beogradu optužena za navodni državni udar. Osmog jula je otkazan susret Vučića sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom. Sledećeg dana, odgovarajući na pitanje provladine TV Prva o navodnoj ruskoj umešanost, Vučić je upadljivo izbegao da demantuje antirusku konstrukciju novinarke.

Poslanici sa liste SNS Šormaz i Dragišić, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Vesić, optužili su Rusiju za opstrukciju pregovora o KiM i umešanost u demonstracije. Provladini mediji su na naslovnim stranama isticali da „ruski špijuni podstrekuju haos u Srbiji“.

Slično kao i u Crnoj Gori 2016. agenti GRU su navodno komandovali prevratom. U Srbiji 2020. je to bio vojni ataše Zinčenko, u Crnoj Gori, navodno, izvesni Šišmakov i Popov za koje se još uvek nije utvrdilo pouzdano da li postoje.

Anonimna ruska državljanka koja se pojavila na protestima i dala izjavu za medije je, kao i Branka Milić (neosuđivana srpska penzionerka), proglašena za teroristu. Vučić je 11. jula napao rusku državnu televiziju RU Today i druge ruske medije. Antiruska histerija je dostigla takav nivo da je pored ambasadora u Beogradu moralo da reaguje i rusko Ministarstvo inostranih poslova posebnim saopštenjem od 9. jula.

Netrpeljivost koju je pokazao prema sopstvenom narodu i Rusiji, Vučić nije pokazao prema Đukanoviću. Naprotiv, on je upravo na konferenciji za štampu od 7. jula koja je bila povod za proteste, kada je pretio da će „zaključiti Beograd“ na 72 sata, uputio izvinjenje Crnoj Gori zbog PCR testova.

Trinaestog jula Vučić je Đukanoviću koji progoni SPC i koji je kao nadriteolog par dana ranije govorio o navodnoj i samo njemu poznatoj autokefalnosti iz 1485, poslao čestitku.

Ovakvo ponašanje pokazuje da je antiruske konstrukcije o državnom udaru, verovatno (i ponovo) osmislio neformalni ministar informisanja Srbije i Crne Gore Beba Popović i njegov poludržavni Institut za javnu politiku.

Na takav zaključak ukazuje neprekidno finansiranje IJP iz srpskog i crnogorskog budžeta, isti propagandni obrazac kao i uloga ove osobe u  osmišljavanju državnog udara u Crnoj Gori, koja je prema navodima crnogorske opozicije bila ključna.

Otklon režima u Beogradu prema Moskvi se ne vidi samo u ovoj farsičnoj, već viđenoj u Crnoj Gori, konstrukciji državnog udara.

Pozicije Beograda i Moskve povodom pregovora o Kosovu se sve više udaljavaju. Vučić je, uprkos demonstracijama u Beogradu, 10. jula u Parizu započeo video pregovore sa Hotijem o pravno-obavezujućem sporazumu na osnovu modela međusobnog priznanja dve Nemačke.

Takav model predviđa članstvo Kosova u UN (de iure priznanje) bez uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Prištine ( prema Povelji UN sve države članice su dužne da međusobno poštuju teritorijalni integritet  bez obzira da li imaju diplomatske odnose).

Istog dana je ruski Savet bezbednosti kojim presedava Putin izdao saopštenje u kojem se ističe da se pregovori na Balkanu moraju voditi na osnovu Rezolucije SB UN 1244. Ruski ambasador u EU Čizov je to ponovio 13. jula.

Marija Zaharova potparol MID Rusije je to ponovila  16. jula kada su se uživo sastali Hoti i Vučić u Briselu. Sa druge strane , Vučić nakon sastanka sa Hotijem nije ni pomenuo 1244 .  Hoti i Merkelova pre njega , su istakli da se pregovara (”završna faza ”) o pravno-obavezujućem sporazumu.

Dakle, Rusi se zalažu za celovitost Srbije na osnovu Rezolucije 1244 i protive se članstvu Kosova u UN. To je pokazala i poseta Lavrova iz juna. Karikaturalni ministar inostranih poslova Dačić je potvrdio 14. jula da je Lavrov tada bio ”protiv toga da se pitanje reši u Beloj kući ” i da RF ”nije oduševljena što se dijalog odvija u Briselu ”.

Beograd je, sa druge strane, posle propasti neustavne Vučićeve ideje o podeli, pristao na ponižavajuću ponudu o posrednom priznanju Kosova i članstvu u UN. U tom kontekstu treba tražiti razloge za antirusku histeriju režima u Beogradu.

Dejan Mirović (nspm)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …