Vučić mimo propisa upisao trenersku školu: Nema uslov – 3 god. bavljenja sportom

Tu vest Vučić je u subotu podelio na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“:

„Po drugi put u životu sam postao student, ovoga puta – Visoke sportske škole strukovnih studija @sportskaizdravstvena, u želji da postanem košarkaški trener za klince. Ne biste verovali koliko sam srećan što posle mnogo godina krećem u ostvarenje dečačkih snova.??“, stoji ispod fotografije na kojoj Vučić u ruci drži indeks, a ispred njega na stolu stoji košarkaška loptica.

Svoju nameru predsednik Srbije je nedavno obelodanio u intervjuu listu Kurir, odgovarajući na pitanje čime bi voleo da se bavi u životu, da može da vrati vreme.

– Neka moja neispunjena želja je da treniram neke klince. Nekog kluba, zemunske Mladosti ili nekog Ušća. Neke pionire ili kadete, klince. To mi je najveća želja, poručio je Vučić.

Rekao je i da nema ambicije da to bude veći klub.

– Ne postoji ništa lepše nego kad subotu i nedelju provedete s mladim igračima, s nekom decom koju nešto možete da naučite. Ali za to moram da upišem višu trenersku pa mi je to plan u narednom periodu. Možete da pratite i kako ću da polažem ispite. Samo su mi sad rekli da tu ima nekih problema, drugačije je to nego što je ranije bilo. Nešto tog tipa bih da upišem, pa ako to uspem, možda jednog dana ostvarim svoj san… – ispričao je Vučić.

Formalni uslov za ispunjenje tog sna koštaće predsednika 3.300 evra. Toliko, naime, iznosi školarina za trogodišnje studije na smeru Sportski trener na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi.

Ako bude dobar student (kao na Pravnom fakultetu koji je završio) i na kraju prve godine ostvari prosek najmanje 9,70 naredni semestar neće plaćati. Ova pogodnost važi za sve studente, ne samo za Vučića.

Da li je predsednik ravnopravno sa drugim kandidatima polagao prijemni, koliko je imao poena i na kom mestu se nalazi na rang-listi, nisu odgovorili na pitanja Danasa iz Visoke sportske i zdravstvene škole.

Na sajtu škole piše da su uslovi za upis studijskog programa Sportski trener završena srednja škola i položen kvalifikacioni ispit koji obuhvata: proveru praktičnog znanja iz određenog sporta, test opšte kulture iz oblasti sporta, test psiholoških sposobnosti i razgovor sa svakim kandidatom u cilju procene sklonosti za pedagoški rad.

Zanimljivo je da je u subotu stajalo da je uslov za upis i aktivno bavljenje određenim sportom najmanje tri godine, osim za smer Rekreacija, ali je u međuvremenu taj detalj uklonjen sa sajta.

Ipak, na drugoj stranici, na kojoj je istaknuta dokumentacija koju kandidat treba da priloži prilikom prijave za polaganje prijemnog, piše da se, između ostalog, mora dostaviti potvrda od kluba/saveza da se kandidat najmanje tri godine bavio sportom za koji konkuriše.

Ovaj uslov, kako se navodi, važi samo za upis na studijski program Sportski trener, osim za smer Rekreacija.

Bez odgovora uprave Visoke sportske i zdravstvene škole su ostala i naša pitanja na koji način je organizovana nastava za studente koji su u radnom odnosu i da li će predsednik Srbije imati neke pogodnosti, s obzirom na zauzetost zbog funkcije koju obavlja.

Takođe nas je interesovalo hoće li cena školarine važiti i za njega. Naš list je subotu pozvao školu iz koje su nam obećali da će se neko uskoro javiti, da bi nešto kasnije poručili da neće davati nikakve izjave.

Nisu, kažu, komentarisali upis nijednog svog studenta, navodeći primer košarkaša Miroslava Raduljice, pa neće ni sada.

Rekli su i da je rang-lista kandidata koji su polagali prijemni ispit bila na sajtu do 15. jula, a da je sada u toku upis.

Na našu molbu da nam dostave, odgovorili su da je od petka škola zvanično na godišnjem odmoru do 24. avgusta.

Inače, pomenuta visoka škola je privatna i ima važeću akreditaciju, što smo proverili na sajtu Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

U upravi škole su poznata imena – Jovan Šurbatović, kao predsednik Skupštine vlasnika udela, a predsednik Saveta škole je Nebojša Ilić, proslavljeni trener veslanja i dugogodišnji nacionalni selektor.

Šurbatović nije odgovorio na našu poruku da prokomentariše upis predsednika na studije.

Dragan Kapičić, bivši predsednik KSS kaže za Danas da sa pozicije nekadašnjeg košarkaša, voli što neko želi da bude u košarci, pa makar i kao zaljubljenik u tu sjajnu igru.

– Malo jeste čudno da neko namerava, da nakon tako važnih političkih funkcija, postane košarkaški trener. Opet, lepo jeste da neko sa tako važne državničke pozicije, po okončanju političke karijere, sebe vidi u sportu, a pogotovo košarci, rekao je Kapičić.

Miško Marić, proslavljeni košarkaš Partizana i bivši reprezentativac, ističe za naš list da ne shvata svaku Vučićevu izjavu ozbiljno.

– Da nije predsednik države, takva ideja bila bi za ismejavanje. Ne mogu da ga zamislim kao košarkaškog trenera koji daje savete, stručne instrukcije dečacima ili devojčicama. Želim mu da odmah, po okončanju mandata kao predsednika države, postane trener prvog tima Crvene zvezde i da mu Nebojša Čović to omogući, kaže Marić.

Vučićeva objava da će od jeseni postati brucoš izazvala je veliki broj reakcija na društvenim mrežama, i pozitivnih i negativnih.

Tviteraši su se utrkivali ko će postaviti duhovitiji komentar ili fotomontažu, a više građana je podelio snimak sa prošlogodišnje Vučićeve posete Velikom Gradištu, na kome „udara bananu“ dečaku s kojim je igrao košarku.

„Vučić ide u košarkaške trenere. Spavate li mirno, Željko Obradoviću, Kokoškove, Đorđeviću… Rešen problem selektora reprezentacije, na duže staze…A nakon toga, FDU i gluma“, poručio je dramaturg Siniša Kovačević.

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Vujošević se nada da će Vučić imati mnogo više talenta za posao košarkaškog trenera, nego za posao koji sad obavlja.

Vujošević je za portal Direktno.rs kazao da bi bilo dobro da Vučić što pre počne da radi kao trener.

– Ma koliko to čudno izgledalo, posle mnogo vremena to je prva njegova izjava koju sam primio sa polusimpatijama, pa čak i sa simpatijama. Ako je iskrena ta njegova želja, jer je njegova iskrenost uvek pod znakom pitanja, ja sam spreman da mu stručno pomognem, ako on tu pomoć zatraži, bez obzira na sve prethodne relacije, rekao je Vujošević.

„Vučić kada ode sa vlasti planira da bude košarkaški trener lokalnog omladinskog kluba posvećen deci i njihovim prvim koracima u životu i sportu. Đilas kada je otišao s vlasti tražio da bude predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Posvećen sekundama i TV prenosima. Toliko braćo Srbi“, oglasio se na Tviteru predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Od trenera do fitnes instruktora i animatora

Trenerski posao nije jedini koji će Vučiću obezbediti diploma strukovnog trenera. Prema informacijama sa sajta škole, diplomci na pomenutom studijskom programu mogu da rade i kao kondicioni treneri, skaut menadžeri u sportskom klubu, instruktori u fitnes centru, animatori u turističkim centrima i dečjim igraonicama, organizatori sportskih takmičenja, sekretari u sportskim organizacijama…

(danas.rs)

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …