Rusija uništavanjem “Celine D”, spržila alarme na Zapadu!

Eliminacija sovjetskog satelita „Celina-D” uplašila je zemlje Zapada.

Testovi antisatelitskog oružja Nudol održani su 15. novembra.

Ruski sistem je uspešno pogodio neaktivni sovjetski satelit Tselina-D, koji je u orbiti od 1982. godine, što je izazvalo oštre reakcije Zapada i njegovih saveznika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gotovo odmah na Rusiju je pala bura kritika iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Japana i Južne Koreje.

Ove zemlje optužile su Moskvu da stvara pretnju, koju ostaci Celina-D navodno predstavljaju za operativne satelite i ISS.

Istovremeno, ruska strana je prvobitno saopštila da dobijeni fragmenti nisu opasni za svemirske letelice.

Kako pišu autori, Rusija je testirala protivsatelitsko oružje iz straha da će pre ili kasnije SAD i Kina početi da razmeštaju svoje oružje, u svemiru.

„Demonstracija tehnoloških mogućnosti može biti korisna, kako iz razloga nacionalne bezbednosti, tako i iz političkih razloga“, – navodi se u materijalu.

Naravno, pre svega, Rusija je rešila problem odbrane od napada iz svemira, jačajući svoje odbrambene i odvraćajuće sposobnosti.

Međutim, testovi sistema Nudol su takođe omogućili da se zapadne zemlje ostave daleko iza, u oblasti tehnologija protivsatelitskog naoružanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema autorima, što se svet više približava postavljanju oružja u svemir, to su stroži međunarodni zakoni o njegovom razvoju i lansiranju u orbitu.

Isto važi i za antisatelitsko oružje.

Nakon što je testirala obećavajući razvoj događaja, Moskva je delovala ispred mogućih zabrana, koje će joj dati opipljivu prednost u budućnosti.

„Rusija je pokazala svoju snagu pre nego što testiranje, demonstracija i korišćenje sposobnosti antisatelitskog oružja može biti zabranjeno ili značajno ograničeno međunarodnim mehanizmima.

Pored toga, Ruska Federacija je svojim testovima garantovala da će biti važna strana, u bilo kom velikom međunarodnom regulatornom procesu (u vezi sa militarizacijom svemira – prim. urednika)“, navodi se u publikaciji.

Foreign Polici piše: Moskva je gotovo sigurno predvidela osudu Zapada i njenih saveznika, pošto je antisatelitsko oružje u rukama ruskih oružanih snaga, trebalo da ih zabrine.

Međutim, ispostavilo se da je takva pažnja bila samo u rukama Rusije, jer će sada međunarodna zajednica biti više zainteresovana za stvaranje novih zakona, koji ograničavaju razvoj takvog oružja.

„Zaista, zemlja je bila zainteresovana za međunarodnu pažnju.

Ako se stvore pravila, koja zabranjuju testiranje i korišćenje antisatelitskih sistema, to može sprečiti druge zemlje da sustignu Rusiju u stvaranju takvog oružja“, navodi se u članku.

Autori takođe primećuju da ako su ranije supersile razvijale svemirske tehnologije uglavnom u miroljubive svrhe, danas je militarizacija postala ključni faktor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …