Dr Kisić – Od kovid princeze do kraljice laži

Da će celokupna javnost označiti lekare Vladinog Kriznog štaba glavnim krivcima za drugi talas epidemije i nekontrolisano širenje mutiranog koronavirusa, bilo je sasvim očekivano, kao i činjenica da će prozvana “struka” na svaki način pokušati da se odbrani i sa sebe spere očiglednu i nespornu odgovornost.

Za odbranom svog lika i dela posegla je tako i najistaknutija članica kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, koja je s početka epidemije uživala status lekara kom su građani najviše verovali.

S pojavom drugog talasa, zajedno sa virusom, mutirali su i njeni javni nastupi, koji se sve češće pretvaraju u svojevrsne tragikomične performanse, praćene kontroverznim izjavama, koje samo dodatno zbunjuju iscrpljenu i prestravljenu javnost.

Novi talas epidemije koronavirusa, koji je usledio nepunih mesec dana nakon što je državni vrh proglasio sumanutu i umišljenu pobedu nad zarazom, a potom, iz kućnog zatvora, isterao zbunjene građane na ulice, kako bi u niskom startu dočekali i neodložne izbore, bacio je u samo jednom danu čitavu državu na kolena, a zdravstveni sistem pred naletom pacijenta pucao je i po nekoliko puta dnevno.

Uznemirujuća brzina širenja zaraze iznenadila je čitavu naciju, a prvenstveno lekarske stručnjake iz Kriznog štaba – iste one koji su tokom dvomesečnog vanrednog stanja svakodnevno zasipali čitavu naciju uznemirujućim statistikama i prognozama.

Javnost se, razumljivo, iz mesta ustremila upravo na lekare, ocenjujući da su oni najveći krivci za surovu stvarnost i ponovno širenje smrtonosne bolesti.

Suočeni s optužbama da su lekarsku etiku i sopstvenu stručnost bacili pod noge vladajućem režimu i njegovim političkim interesima, učestvujući na taj način u pripremi masovnog zločina nad stanovništvom, predstavnike “struke” naterao je da krenu u sopstvenu odbranu i unapred izgubljenu potragu za opravdanjima.

Naravno, po proverenom receptu i metodologiji svojih političkih saradnika – prebacivanjem krivice, lucidnim javnim performansima u cilju skretanja pažnje, ali i najprizemnijom manipulacijom.

Za ovim očajničkim metodama, nedostojnim bilo koga, a kamoli lekara i univerzitetskog profesora, posegla je i najistaknutija članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, koja je u danima vanrednog stanja zasigurno uživala najveći ugled i poverenje građana. Svojom smirenošću, odmerenošću i preciznošću u obraćanjima, uvek je bila korak ispred svojih kolega iz štaba, koji su i sami prepoznali njen talenat za komunikacije s javnošću. Dodatno uvažavanje stekla je i zbog neukaljane biografije, kojm se pojedinci iz njenog štaba zasigurno ne mogu pohvaliti.

Poslednjih nedelja međutim, sva ona umirujuća, odmerena, a nadasve razumljiva obraćanja dr Kisić, zajedno sa virusom mutirala se u jedan neprepoznatljiv oblik i svojstven performans, koji gotovo svakodnevno prate problematične izjave. Sve to dodatno zbunjuje, pa čak i sluđuje već dovoljno iscrpljene i prestravljene građane, koji su ponovo izloženi svakodnevnim uznemirujućim konferencijama.

U danu izlečeno 4.000 obolelih

U danima kada je država proslavljala “pobedu” nad zarazom, a Predrag Kon uživao na godišnjem odmoru,  Kisić je, u pauzama fotografisanja za ilustrovane časopise, na jednoj konferenciji, iznela u javnost, jedan, u najmanju ruku bizaran podatak – da je u 24 sata od koronavirusa izlečeno 4.000 ljudi. Ova izjava delovala je slično kao poziv Kisićkinog štabnog kolege dr Branimira Nestorovića, koji je dve nedelje uoči proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, građankama preporučio da slobodno otputuju u šoping u Milano, koji je u tom trenutku bio žarište zaraze u Italiji.

Ova skandalozna konferencija, na kojoj su se pojedinci izrugivali epidemiji, tvrdeći da je u pitanju “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva”, dok su drugi mudro ćutali, označena je kao glavni uzročnik građanskog nepoverenja i sumnje znatnog dela javnosti da virus uopšte postoji.

Bilo je malo verovatno da će bilo šta moći da zaseni performans dr Nestorovića, dok dva meseca kasnije dr Kisić nije izašla na scenu sa rekordnim brojem izlečenih pacijenata. Ona je tada pojasnila da je taj broj rezultat novih metoda i “relaksiranja”.

“Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otkriveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora. U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifiakcija statusa svih pozitivnih slučajeva, pa je tako povećan broj izlečenih”, pokušala je da objasni Kisić.

Utakmica nije bila rizični skup, protesti jesu

Apsolutni šampion u izjavama dr Kisić, a u koju verovatno ni sama ne veruje,  bila je ona koja se odnosila na pitanja u vezi sa derbijem, održanog pred punim stadionom, nekoliko dana uoči drugog naleta zaraze.

“Derbi nije bio skup visokog rizika, jer je održan na otvorenom”, kazala je Kisićeva 19. juna, uprkos tome što se tih dana čitav svet rugao Srbiji koja je ovakav događaj u jeku pandemije upriličila.

“Ja sam rekla da se derbi i ponašanje, vidim da su to mnogi bili osudili, nije se samo po sebi pokazalo kao ponašanje visokog rizika. Karte su se uglavnom onlajn prodavale, i isto su postojala pravila koja se i te kako moraju poštovati”, tvrdila je Kisić.

Mesec dana kasnije, u jeku održavanja građanskih protesta, doktorka je ponovo briljirala.

“Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika”, rekla je nedavno Kisić.

“Virus je oslabio”

Tokom odbrane svog aksioma o utakmici kao nerizičnom skupu, Kisić je javnosti saopštila i da je virus koji “ponovo cirkuliše” daleko slabiji od onog koji je registrovan u rano proleće.

Postavlja se pitanje koliko je građana imalo na umu ovu trdnju, pre nego što su se našli na bolničkom lečenju zbog teških pneumonija.

“Izlazak na izbore ravan je odlasku u prodavnicu”

Drugi talas epidemije počeo je da se zahuktava baš u vreme održavanja izbora, kada je Kisić javno pozvala građane da bez straha i uz poštovanje preporučenih mera izađu na izbore jer je to “isto kao da su otišli u prodavnicu”. Usledilo je rapidno povećanje broja zaraženih, na šta je dr Kisić odgovorila prepoznatljivim režimskim receptom: “Narod je neodgovoran!Vratićemo mere!”

“Pevanjem se lako prenosi koronavirus, proslave najrizičnije”

Dr Kisić je nedavno skrenula i pažnju da su proslave često žarišta zaraze, a da je jedan od glavnih krivaca za to – pevanje.

“Kada pevaju, ljudi emituju mnoge velikih i malih respiratornih čestica. Pevači takođe duboko dišu, time uvećavajući mogućnost da udahnu zarazne čestice. Slična dinamika zaraze mogla bi da se vidi u drugim sredinama gde se podrazumeva dublje disanje i glasan razgovor tokom dužeg perioda – u teretanama, na muzičkim ili pozorišnim predstavama, konferencijama, venčanjima i rođendanima”, kazala je doktorka.

Sreća da je pevanje nešto što se ne dešava na utakmicama među 15.000 gledalaca.

Ivan Milićević (Nova.rs)

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …