Amerika spremna za rat s Kinom: Pronašli su Ahilovu petu!

Kina nije uspela da razvije podmorničku flotu, sposobnu da se takmiči, s Mornaricom Sjedinjenih Država.

To bi moglo stvoriti ogromne probleme u budućem ratu. Mnogi analitičari misle da bi do rata moglo doći, ako tenzije nastave da rastu.

Prošle godine Američki pomorski institut objavio je esej Majka Svinija u kojem se tvrdi da će “podmornice vladati, u ratu sa Kinom”.

Esej, kao što možete očekivati, sugeriše da će podmornica, umesto nosača aviona, biti najvažnije pomorsko plovilo budućnosti.

Kada bi podmornice vladale u budućnosti pomorskog ratovanja, Sjedinjene Države bi imale koristi od toga, pošto Kina nije uspela da razvije podmorničku flotu sposobnu da se takmiči, sa američkim podmornicama.

“Povećane pretnje nosačima aviona i drugim površinskim plovilima od kopnenih aviona, kopnenih raketa i same podmornice jeste fer opis sposobnosti protiv pristupa ili odbijanja područja (A2/AD) koje je Kina razvila”, piše Svini.

On dodaje:

“Šire gledano, budućnost pomorskog ratovanja će verovatno biti glavna determinanta dugoročne vojne ravnoteže između Kine i Sjedinjenih Država.”

Kina se priprema

Kina se nalazi, usred jednog od najambicioznijih ciklusa u brodogradnji u svetskoj istoriji, modernizacije koja je “izvanredna, po svom obimu i uspehu”, kaže Svini.

Ipak, uprkos obimu i uspehu, Kineska mornarica nije uspela da proizvede visokokvalitetne nuklearne podmornice.

Dok su Sjedinjene Države (i Sovjeti) uspele da postignu sofisticiranu tehnologiju utišavanja, pre nekoliko decenija, kineski CCN, klase šang, “procenjuje se da je u rangu sa sovjetskim dizajnom iz 1970-ih, pre proboja utišavanja koji su proizveli akulu”.

“Kineski SSBN, jin-klasa, imaju nivoe buke uporedive sa sovjetskim SSBN-ovima koji su prvi put izašli na more, pre više od četiri decenije”, napisao je Svini.

Shodno tome, bez sposobnih podmornica, na nuklearni pogon, tvrdi Svini, Kineska mornarica će “ostati regionalna mornarica”.

Istina, Kina je izgradila sposobnosti da ospori prevlast SAD u usko definisanom “zapadnom Pacifiku” ali to se “ne izjednačava, sa globalnim izazovom američkoj pomorskoj superiornosti”.

Da bi se takmičila sa Sjedinjenim Državama na globalnom nivou, “Kina bi morala da proširi svoje ekspedicione operacije, a centralni deo toga, bi trebalo da budu znatno poboljšane sposobnosti za podvodno ratovanje”.

B92

Check Also

NBC News: Nijedno američko oružje neće zaustaviti rusku ofanzivu na leto!

Sve ukrajinske jedinice na frontu su, već toliko iscrpljene da nijedno američko oružje neće zaustaviti …